Kulaktan Dolma Tarifler ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Kulaktan Dolma Tarifler ve Malzemeleri

Kulaktan Dolma Tarifler

Birçok yöresel yemek, kulaktan dolma tariflerle nesilden nesile aktarılır ve hızla yayılır. Peki, bu kulaktan dolma tariflerin lezzeti nereden geliyor? Bu tariflerin sırrı, eski zamanların bilgi birikiminde saklıdır. Osmanlı mutfağına dayanan köklü bir damak tadımız vardır. Bu bilgi birikimi ve tavsiyelerle, yöreden yöreye değişen çok çeşitli bir mutfağımız mevcuttur. İstanbul ve Malatya mutfağının kültür ve lezzet birikimini bir arada tutan, saklı kalmış birçok tarifi paylaşmak benim için bir onurdur.

Bol Tereyağlı Bulgur Pilavı Malzemeleri

  • 1 su bardağı pilavlık baş bulgur
  • 2,5 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı

Sıcak suyu bir tencereye alın ve üzerine baş bulguru ekleyin. Ocağın üzerinde, suyunu çekene kadar yaklaşık altı dakika boyunca kaynatın. Bu arada göz kararı tuzunu da ekleyin. Ayrı bir sos tavasında tereyağını eritip hafifçe kızartın. Suyunu çeken bulgurun üzerine bol tereyağını dökün ve karıştırın. Demlenmesi için üzerine bir sofra bezi ile sarın ve dinlenmeye bırakın.

Patlıcanlı Sulu Köfte Malzemeleri

  • 2 adet patlıcan
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı kara mercimek
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Aldığı kadar sıcak su
Köftesi için

  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 çay bardağı yarma
  • Bir avuç un
  • Islatmak için göz kararı su
  • Göz kararı tuz
Üzeri için

1 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı

Öncelikle sulu köftenin köftelerini hazırlayın. Bir hamur yoğurma kabına ince bulguru, unu ve yarmayı dökün ve karıştırın. Daha sonra su ekleyerek hamur kıvamında toparlayın. Bir kaseye su alarak, ara ara elinizi suya batırarak hamuru küçük küçük yuvarlayın. Geniş bir tencereye su koyarak kaynatın ve kaynayan suya yavaş yavaş köfteleri ekleyip pişirin. Birden eklemeyin, hamurlar birbirine yapışabilir.

Patlıcanları şerit şeklinde soyup kare doğrayın ve bol kızgın yağda kızartın. Kara mercimekleri bir tencerede pişirin. Ayrı bir geniş tencereye sıvı yağı koyup üzerine küp doğranmış soğan ekleyin. Soğanlar pembeleşince domates ve biber salçasını ekleyin. Daha sonra pişen mercimekleri ve kızarttığınız patlıcanları ekleyip hafifçe karıştırın. Haşladığınız köfteleri ekleyin ve biraz kavurduktan sonra üzerine gelecek kadar su ekleyin. Tuzunu ekleyin ve pişince altını kapatın. Sos tavasında bol tereyağını kızartıp üzerine gezdirin.

Malatya Usulü Kabak Tatlısı Malzemeleri

  • 1 kilo bal kabağı
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • Üzerine gezdirmek için tahin

Yapılışı

Bir kilo bal kabağının kalın kabuklarını soyun ve karpuz dilimleri gibi dilimleyin. Geniş bir tencereye alarak üzerine toz şeker serpin. Çok tatlı seviyorsanız şeker oranını biraz daha artırabilirsiniz. Tencereyi kapatın ve sulanması için sıcak bir ortamda dinlendirin. Akşamdan hazırlayıp sabah yaparsanız daha iyi sulanır. Sulanan kabağı ocağın üzerine alın ve suyunu çekene kadar kaynatın. Pişen kabakları biraz sulu iken fırın tepsisine alın ve üzeri biraz kızarana kadar 180 derecelik fırında pişirin. Daha sonra şık bir servis tabağına alarak üzerine tahin ve çekilmiş ceviz gezdirerek süsleyin ve servis edin.

Şimdiden Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri