Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Dolma

Dolma, mevsiminde yapılan sebzelerle müthiş lezzetli, hepimizin bayılarak yediği, Türk mutfağına ait en özel yemeklerden bir tanesidir. Yapım aşaması zahmetli gibi görünse de tamamen el alışkanlığı ile ilgilidir. Birkaç kez yaptıktan sonra aslında hiç de zor olmadığını görürsünüz. Dolma hep anne yemeği olarak bilinir. Dolmanın kokusu, evin ev olduğunu hissettirir. Aynı anda hem et hem de sebze tüketebilmek için en ideal tariflerden biridir. Yanında yoğurtla kimsenin hayır diyemeyeceği bir yemektir. Hemen tarifimize geçelim.

Karışık Dolma İçin Gereken Malzemeler

  • 2 adet orta boy kabak
  • 2 adet patlıcan
  • 7 adet dolmalık biber
  • 3 kapya biber
  • 5 adet domates
  • 350 gr dana kıyma
  • Her dolmalık sebzeye denk gelecek şekilde yarım yemek kaşığı pirinç
  • Her bir dolmalık sebzeye denk gelecek şekilde yarım yemek kaşığı kalın bulgur
  • 1 çay bardağına yakın sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 2 adet orta büyüklükte kuru soğan
  • 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz, karabiber

Karışık Dolma Nasıl Yapılır?

İşe ilk olarak sebzelerimizi hazırlayarak başlayalım. Tüm sebzeleri güzelce yıkadıktan sonra kabakları ve patlıcanları ortadan ikiye bölelim ve her bir sebzenin içini kabak oyacağı ile düzgünce oyalım. İstersek kabakların dışı güzel görünsün diye bir çatal yardımı ile çizik şeklinde tırtıklayabiliriz. Dolmalık biber ve kapya biberlerin tepelerini keselim ve içinin çekirdeklerini temizleyelim. Domateslerin içini de çıkaralım, sadece dış kabuk kısımları kalsın. Çıkarmış olduğumuz domates içlerini ziyan etmeyelim; bir tabağa alalım ve dolmamızın iç malzemesine karıştırabiliriz. İçlerini boşaltmış olduğumuz tüm sebzelerin içine hafifçe tuz atalım. Bu, daha lezzetli olmalarını sağlar.

İç Harcın Nasıl Yapılır?

Pirinç ve kalın bulguru yıkayıp derin bir kaba alalım. Domates içlerini, biber ve domates salçalarını, kıymayı, yemeklik doğranmış kuru soğanı, sıvıyağı ve baharatları aynı kaba aktaralım. Bu arada maydanoz ve dereotunu yıkayıp bir müddet sirkeli suda beklettikten sonra ince ince kıyalım ve harcımıza ekleyelim. Tüm malzemeleri elimizle yoğurarak birbirine iyice yedirelim. Karışık dolmanın en önemli püf noktası kıymalı harcın sulu olmasıdır. Bundan dolayı harcımıza yarım çay bardağından biraz fazla su ilave ederek tekrar yoğuralım.

Hazırladığımız harcı bütün sebzelerin içine başından biraz boşluk kalacak şekilde dolduralım. Boşluk bırakmamızın sebebi, pirinç ve bulgur pişerken şişeceğinden taşmamasıdır. Hazırladığımız dolmaları bir tencereye çok sıkışık olmamasına dikkat ederek dizelim. Dolmalık biber ve kapya biberlerin başından kestiğimiz kısımları kapak yapalım. Kabak ve patlıcanlara ise domateslerden kapak yapabiliriz.

Dolmaları tencereye güzelce dizdikten sonra ayrı bir tabakta domates salçasını 1 su bardağı kadar suyla iyice açıp dolmaların üzerine bu salçalı karışımı gezdirelim. Tereyağını da dolmaların aralarındaki boşluklara küçük küçük yerleştirelim. Sıcak suyu dolmaların yarısına gelecek şekilde ekleyelim. Ocağa koyup ilk etapta ocağın altını açık tutalım. Kaynadıktan sonra altını kısık ateşe alalım. Dolmalar 30-40 dakika aralığında pişmiş olacaktır. Çatal yardımıyla dokunduğumuzda rahatlıkla deliniyorsa pişmiş demektir. Güzel bir servis tabağında sıcak sıcak servis yapılması tavsiye edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yeşil Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Nedir?

Dolma Çeşitleri Nedir?

Dolma Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri