Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan dolması, şırdan midenin bir bölümüdür. Şırdan olarak söylense de genellikle şırdan dolması denir ve Adana'nın meşhur kokoreç, mumbar gibi sakatat yemeklerinde de kullanılır, zaten şırdan dolması da Adana'ya has özgü bir yiyecek çeşididir. Bilmeyenler görüntüsü açısından ilk önceleri yemekte teredtüt edebiliyorlar ama tadına baktıktan sonra ne kadar lezzetli olduğunu görüyorlar. Şırdan dolması üzerine bol kimyon ve bol kırmızı pul biber serpilir. Şırdan dolması için kuzunun dört midesinden biri olan şırdan tercih edilmelidir. Adana'da yaz veya kış fark etmez her köşe başında mutlaka bir şırdancı bulmak mümkündür. Şırdan dolması yaparken şırdanları çok iyi temizlemek gerekir, yapması hayli uzun ve zor diyebiliriz ama bir o kadar da lezzetlidir.

Şırdan dolması için malzemeler
  • 5 kuzu şırdanı
  • 1 kâse pirinç
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 2 orta boy domates
  • Küçük bir kâse kıyılmış kuyruk yağı
  • Bir tutam kıyılmış maydanoz
  • Bir tutam kıyılmış nane
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Kimyon, karabiber, kırmızı pul biber ve tuz
  • Bir kahve fincanı sıvı yağ
Şırdan dolması nasıl yapılır?

Şırdanları bol tuz ile iyice ovun, bol su ile güzelce yıkayın ve bol tuzlu, limonlu suda birkaç saat bekletin, ardından temizleme işlemini tekrar yapın, biraz daha limonlu ve tuzlu suda beklettikten sonra tekrar iyice yıkayın (Şırdanın temizleme işlemi çok önemilidir).

Şırdan dolması için, iç malzemeyi hazırlamak için pirinci bol su ile yıkayınız ve karıştırmak için bir kaba alınız, domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın, ardından soğanları soyup onları da ince ince kıyın. Kıydığınız soğan ve domatesi pirince ilave edin. Daha sonra küçük bir kâse kıyılmış kuyruk yağı, kıyılmış maydanoz, kıyılmış nane, bir yemek kaşığı salça ve baharatları, sıvı yağı ekleyip iyice karıştırınız. Hazırladığınız iç malzemeyi iyice yıkadığınız şırdanların içine doldurunuz ve ağzını dikin. Geniş bir tencereye dizerek üzerini kapatacak kadar su ilave ediniz, kaynayıp biraz piştikten sonra ara sıra çatalla kontrol ederek pirinç ve şırdanın pişip pişmediğine bakınız. Pirinçler piştikten sonra servise alabilirsiniz, bol kimyon ve kırmızı biber ile sıcak servis yapınız.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri