İç Pilavlı Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

İç Pilavlı Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olarak mükemmel lezzeti ve gözlere hitap eden şahane görselliği ile sevdiklerinize ve konuklarınıza bir ziyafet şöleni sunabileceğiniz harika bir yemektir. Genel olarak iç pilavlı dolma hindi ile düşünülmektedir. Ancak günümüzde bu nefis yemek tavukla da hazırlanarak oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır. Şimdiden afiyet olsun.

İç Pilavlı Tavuk Dolması Malzemeleri

  • 1 adet tüm tavuk
  • Yarım limon suyu
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Yeteri kadar tuz

İç Pilav Malzemeleri

  • 150 gr kuzu ciğeri (zarları soyularak küçük doğranmış)
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • 1 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 çorba kaşığı tereyağı + 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 kahve kaşığı yenibahar
  • 1 kahve kaşığı tarçın
  • 1 kahve kaşığı karabiber
  • 1 kahve kaşığı kırmızı pul biber
  • 2 kahve kaşığı nane
  • 1,5 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu
  • 3-4 dal dereotu
  • Yeteri kadar tuz

İç Pilavlı Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?

İç pilavlı tavuk dolması hazırlamaya, öncelikle 1 su bardağı pirinci ayıklayıp sıcak su yardımıyla yarım saat kadar ıslatarak başlayalım. Ardından pilav tavamıza 1 çorba kaşığı tereyağını ve 2 çorba kaşığı sıvı yağı ilave ederek ocağa koyalım. Eriyen yağın üzerine 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık ekleyerek fıstıklar pembeleşinceye kadar kısık ateşte karıştırarak kavuralım.

1 adet kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük doğrayarak kavrulmakta olan fıstıkların üzerine ilave edelim ve pembeleşinceye kadar kavuralım. Soğanların üzerine 150 gr kuzu ciğerini küçük küpler halinde doğrayarak ilave edelim ve ciğerler bıraktıkları suyu çekip renk değiştirdikten sonra sıcak suda beklettiğimiz ve süzdüğümüz pirinci ekleyerek kavurmaya devam edelim.

İyice kavrulan pirinçlerin üzerine 1,5 su bardağı kadar sıcak tavuk suyu veya normal su ilave ettikten sonra tuzunu ayarlayarak pilavımızı kısık ateşte pişmeye bırakalım. (İç pilavın diri kalması gerekmektedir çünkü tavukla birlikte fırına girecek.) İç pilavımızı ocaktan almadan önce üzerine tüm baharatları ve ince kıyılmış dereotunu ilave ederek karıştıralım ve pilavımızı ocaktan alarak tencere ve kapağın arasına temiz bir mutfak havlusu koyarak iç pilavımızı demlenmeye bırakalım.

İç pilavımız demlenirken tavuğumuzu hazırlayalım. Bütün tavuğu bol suda iyice yıkadıktan sonra geniş bir kabın içerisine alarak demlenmiş ve ılık hale gelen iç pilavı tavuğun içine dolduralım. Ancak pilavı tavuğun içine sıkıştırmadan doldurmaya dikkat edelim. Tavuğun doldurulan kısmını steril bir mutfak ipiyle dikerek kapatalım. Ardından tavuğun bacaklarını ön tarafa doğru çapraz şekle getirerek mutfak ipiyle sıkıca bağlayalım. Küçük bir kâsenin içine yarım limon suyu, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı salça ve bir miktar tuz ilave ederek iyice karıştıralım. Hazırladığımız salçalı karışımı tavuğun her yerine güzelce sürelim.

Ardından fırın torbamızı 1 çorba kaşığı kadar unla iyice unlayalım ve torbaya tavuğu yerleştirerek sıkıca bağlayalım. Fırın torbasını bir kürdan yardımıyla 3-4 yerinden delelim. Fırınımızı 200 derecede önceden ısıtarak hazır hale gelen iç pilavlı tavuğumuzu fırına verelim ve tavuk iyice kızarana kadar, yaklaşık olarak 70-75 dakika kadar pişirelim. Pişen tavuğu fırından alarak sıcak olarak servise sunalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Seran

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Bu tarifi denerken tavuk dolmasının iç pilavını hazırlarken pilavın kararlı bir şekilde diri kalması için hangi adımlara dikkat etmeliyim? Ayrıca, fırın torbası kullanmak zorunda mıyım yoksa alternatif bir yöntem önerebilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Seran,

Pilavın kararlı bir şekilde diri kalması için şu adımlara dikkat edebilirsin:

1. Pilavı hazırlarken pirinci iyice yıkıp nişastasından arındırın.
2. Pilavı kavururken yeterince tereyağı veya sıvı yağ kullanın.
3. Su oranına dikkat edin; genellikle 1 birim pirince 1,5 birim su kullanmak uygundur.
4. Pilavı kısık ateşte pişirin ve kapağını fazla açıp buharını kaçırmaktan kaçının.

Fırın torbası kullanmak zorunda değilsiniz. Alternatif olarak, tavuk dolmasını derin bir fırın tepsisinde, üzeri folyo ile kaplı olacak şekilde de pişirebilirsiniz. Bu, yemeğinizin kurumasını önleyecektir. Folyoyu son 15-20 dakikada açarak üzerinin kızarmasını sağlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Kızarmış Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori?

Bulgurlu Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri