Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor dolması, Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesine özgü, zengin ve lezzetli bir yemektir. Pazı yaprakları ile tuzsuz lor peynirinin birleşimiyle hazırlanan bu dolma, özenli bir yapım süreci gerektirir. Farklı tat arayanlar için özel bir deneyim sunar.
Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri
06 Eylül 2024

Lor Dolması


Lor dolması, Türkiye'nin yöresel lezzetleri arasında yer alan ve farklı tatlar arayanlar için özel bir tarif olarak dikkat çekmektedir. Bu eşsiz lezzet, Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine özgü özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Lor dolması, yapımı özen ve maharet gerektiren bir yemektir.

Lor Dolması Malzemeleri


  • 2 demet pazı (Aslen evelik yaprağı adı verilen bitki kullanılmaktadır)
  • Yarım kilo tuzsuz lor peyniri
  • 3 adet soğan
  • Yarım demet yeşil soğan
  • 3 su bardağı pilavlık bulgur
  • Süt
  • Tereyağı
  • Tuz
  • Sıvı yağ

Lor Dolması Nasıl Yapılır?


Lor dolmasının yapımına pazı yapraklarını yıkayarak başlıyoruz. Yaprakları tek tek güzelce yıkadıktan sonra saplarını diplerinden kesiyoruz. Ardından pazı yapraklarını kaynayan suya atıp yaklaşık 1 dakika bekletiyoruz. Bu işlem yaprakların yumuşamasını ve sarılabilir hale gelmesini sağlar. Kaynayan sudan çıkardığımız yaprakları soğuk suya tutup kenara alıyoruz.

İç harcımızı hazırlamaya başlamak için soğanları yemeklik olarak doğrayıp yağda kavuruyoruz. Kavrulan soğanlara doğranmış yeşil soğanları ekliyoruz. Bulgurumuzu yıkayıp süt ile pişmeye bırakıyoruz. Bu esnada kestiğimiz pazı saplarını da haşlayıp suyunu süzerek malzemeler arasına katıyoruz. Daha sonra lor peynirini, haşlanmış pazı saplarını, pişmiş bulguru, soğanları ve tuzu bir kapta güzelce karıştırarak iç harcımızı hazırlıyoruz.

Dolmaları sarmaya geldiğimizde, dolmaların ince değil, baş parmaktan biraz daha kalın sarılması gerekmektedir. Çünkü piştiğinde dolmalar küçülebilmektedir. Tüm dolmaları sardıktan sonra iyice yağlanmış bir tepsi veya fırın kabına yerleştiriyoruz ve üzerlerine eritilmiş tereyağı gezdiriyoruz. Önceden 250 dereceye ısıtılmış fırında lor dolmalarını yapraklar kızarana kadar pişiriyoruz. Pişirme sırasında sık sık kontrol etmek önemlidir. Dolmalar kızardıktan sonra servise hazırdır.

Servis ederken üzerine yoğurt dökerek sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Bergüzar 25 Temmuz 2024 Perşembe

Gerçekten lor dolması yaparken pazı yapraklarını kaynar suda sadece 1 dakika bekletmek yeterli mi? Daha fazla bekletirsem yapraklar çok mu yumuşar?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Bergüzar,

Evet, pazı yapraklarını kaynar suda sadece 1 dakika bekletmek genellikle yeterlidir. Bu süre, yaprakların dolma yapımı için yeterince yumuşamasını sağlar. Daha fazla bekletirseniz, yapraklar çok yumuşayabilir ve dolma sararken yırtılabilir. Bu nedenle, 1 dakika idealdir.

Kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun!

Sevgiler,
Bergüzar

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Piliç Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Piliç Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Bulgurlu Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri
Bulgurlu Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri