Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması

Patates Dolması, ana yemek olarak sofralarınızda yer alabileceği gibi aynı zamanda davet sofralarınızda garnitür olarak da hazırlanabilecek mükemmel bir yemektir. Patates dolması, mükemmel lezzeti ile akıllarda kalacak şahane bir dolma türüdür.

Patates Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg orta irilikte yuvarlak düzgün patates
  • 250 gr orta yağlı kıyma
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 3-4 adet sivri biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet iri boy domates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı sıcak su

Patates Dolması Nasıl Yapılır?

Patates dolması hazırlığına öncelikle patatesleri bol su ile yıkayarak başlayalım. Ardından yıkanan patateslerin kabuklarını soyarak alt ve üst uçlarını hafifçe keserek düzleştirelim. Daha sonra her bir patatesi tam ortasından keserek iki eşit parçaya bölelim ve iç kısımlarını kabak oyacağı yardımıyla oyarak çıkaralım. Oyulan patatesleri bol suda yıkadıktan sonra bir süzgeç içine alarak süzülmeleri için beklemeye bırakalım. Ardından kızartma tavamıza 1 çay bardağı kadar sıvı yağ ekleyerek ocağa koyalım ve yağ ısındıktan sonra içine süzdürülen patatesleri kurulayarak ekleyelim. Önlü arkalı çevirerek hafifçe kızartalım ve üzerine kağıt havlu serilmiş bir kabın içine çıkararak beklemeye bırakalım.

Patates dolmamızın iç harcını hazırlamak için bir tencereye yarım çay bardağı kadar zeytinyağını ilave ederek ocağa alalım ve ısıtalım. Üzerine 1 adet iri boy kuru soğanın kabuklarını soyarak ince yemeklik doğrayalım ve pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan kuru soğanların üzerine 250 gr kıymayı ilave ederek kıyma bıraktığı suyunu çekene kadar kavurmaya devam edelim. Üzerine kabukları soyularak küçük küpler şeklinde doğranmış domatesleri ve çekirdekleri temizlenerek doğranmış sivri biberleri ilave ederek dirilikleri kayboluncaya kadar kavurmaya devam edelim. Ardından kavrulmakta olan kıymalı harcın üzerine 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kimyon ve yeteri kadar tuz ilave edip karıştırarak harmanlayalım. Hazır hale gelen iç harcımızı ocaktan alarak ılıması için beklemeye bırakalım.

Daha sonra uygun bir fırın tepsisini hafifçe yağlayalım ve kızartılan patatesleri hazırladığımız iç harçtan doldurarak fırın tepsisine döşeyelim. Üzerine dökülecek sosu hazırlamak için küçük bir tavaya 2 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ilave ederek ocağa koyalım ve yağ ısındıktan sonra üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı biber salçası ilave edip salçaları ezerek birkaç dakika kadar kavuralım. Kavrulmakta olan salçaların üzerine 3 su bardağı kadar kaynar su ilave ederek birkaç taşım kaynatarak ocaktan alalım ve tepsideki doldurulmuş patateslerin üzerine gezdirerek dökelim. Ardından fırınımızı 200 derecede önceden ısıtalım ve patates dolmalarının bulunduğu tepsinin üzerini folyo ile kaplayarak sıcak fırına verelim.

Fırına verdiğimiz patates dolmalarını sıcak fırında 40-45 dakika kadar pişmeye bırakalım. Verilen bu sürenin sonunda patates dolmalarını fırından alarak tepsinin üzerindeki folyoyu çıkarttıktan sonra tekrar fırının üst rafına vererek yaklaşık olarak bu şekilde bekleterek patateslerin üzerlerinin kızarmasını sağlayalım. Hazır hale gelen patates dolmalarının ilk sıcaklığı çıktıktan sonra sıcak olarak servise sunalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Biber Dolması Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Nedir?

Dolma Çeşitleri Nedir?

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori?

Etsiz Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri