Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak dolması; lahana ve biber dolmalarıyla beraber artık klasikleşmiş, ev hanımlarının akşam yemeği tercihlerinde en bilinen lezzetlerden biridir. Dolmalık malzeme olarak kullanılan kabağın içine harcın doldurulmasıyla elde edilir. Aşağıda da kabak dolması için gerekli malzemeler ve adım adım kabak dolması tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.

Kabak dolması için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
  • 1 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 4 adet kabak
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet dereotu
  • Bir tutam kırmızı toz biber
  • Kavurmalık az miktarda tereyağı
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2,5 yemek kaşığı kıyma
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Bir tutam tuz
  • 1 çay bardağı bulgur
Kabak dolması tarifi nasıl yapılır?
  • Gereken malzemeler temin edildikten sonra kabak dolması tarifine başlanabilir. Her dolma tarifinde olduğu gibi kabak dolmasında da önce harç hazırlanacak; ardından bu harç dolmalık malzemeye doldurulacak ve sonunda pişirilip istenen tat elde edilecektir.
  • Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin kabak dolması tarifi için uygun hale sokulması gereklidir. Bunun için; kabaklar sağlarından ayıklanıp yıkanmalı ve büyüklüğüne göre 3-4 parçaya bölünerek içleri oyulmalıdır. Ardından bir adet soğan da çöplerinden ve gereksiz kısımlarından ayrıldıktan sonra yıkanmalı ve küp-küp doğranmalıdır. Domatesin de çöpleri ayıklanıp, kabukları soyulup yıkandıktan sonra küp-küp doğranması gereklidir. Maydanoz ve dereotu da yıkandıktan sonra çok ince parçalara kıyılır. Pirincin de kabak dolmasına başlamadan önce suda yıkanması gereklidir. Ayrıca harç için bir kabın ve pişirme için bir tencerenin de şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra kabak dolması tarifini ilk adımı uygulanır. Harç hazırlamak üzere temin edilen kaba 1 çay bardağı bulgur dökülür. Üzerine de küp-küp doğranan soğanlar; yine küp-küp doğranan domatesler ilave edilir ve karıştırılır. Ardından maydanoz ve dereotu da güzelce karışımın üzerine serpilir. Ardından da sırası fark etmeksizin yıkanmış pirinç, salça, tuz ve sıvı yağ sırayla eklenir ve her ekleme sonrasında karıştırma yapılarak kabak dolması harcı hazırlanır.
  • Kabak dolması tarifinin bu aşamasında; hazırlanan harç önceden oyulmuş kabakların içine fazla basınç yapmayacak şekilde; ama çok da boş bırakmadan konur. İyi pişmeleri için kabakların tepesinde bir parmak kadar boşluk bırakılması tavsiye edilir. Hazırlanan bu kabak dolmalarının tümü, pişirme işleminin yapılacağı tencereye dizilir. Böylece kabak dolmasının pişmeden önceki son hali elde edilmiş olur.
  • Tencereye kabak dolmalarından 2-3 parmak aşağıda olacak şekilde ılık su doldurulur ve pişirme işlemine başlanır. Kabak dolması pişerken bir tavada tereyağı eritilerek ve üzerine de kırmızı toz biber eklenerek sosu hazırlanabilir.
  • Kabak dolmaları yeterince piştikten sonra servis tabağına alınır; üzerine kırmızı biber sosu gezdirilir ve servisi yapılır.
  • Kabak dolması tarifi tamamlanmıştır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Piliç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Piliç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Nedir?

Dolma Çeşitleri Nedir?

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?