Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli lahana dolması, hazırlanması uzun süren ama sofraya konulduğunda hemen tüketilen yemekler arasında yer alır. Lahana sevmeyenlerin bile severek tükettikleri lahana dolması sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Etli Lahana Dolması Malzemeleri
  • 1 adet orta boy lahana
  • 250 gr ince kıyım yapılmış et
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 tane domates
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 adet kuru soğan
  • 5 diş sarımsak
Not; baharatlarını damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz.

Etli Lahana Dolması Sosu için
  • Yarım limon suyu
  • 1 kaşık domates salçası
  • 5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz
Etli Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Lahananın yapraklarını parçalamadan ayıralım ve yıkayalım. Ardından derin bir tencere alalım ve içerisine sıcak su ilavesi yapıp ocağın altını açalım. Su kaynamaya başladığında ise yıkadığımız yaprakları suyun içerisine alalım ve bir taşım kaynatıp hemen çıkartalım.
(Not; Lahanaları haşlamadan önceden yıkanıp temizlendiği için lahana suyundan arzu ederseniz faydalanabilirsiniz. Özellikle kilo sorunu yaşayan kişiler için uzmanlar son dönemlerde lahana suyunun çok faydalı olduğunu açıklamışlardır.)

Bütün lahana yapraklarını aynı şekilde haşladıktan sonra bir tepsinin üzerine alalım ve iç malzemesini hazırlayana dek soğumaya bırakalım.

Öncelikle bir karıştırma kabı alalım ve içerisine et ile baharatları ekleyip yoğuralım. Ardından ince kıyım yapılmış maydanozları ve yıkanmış pirinçleri ekleyip karıştıralım. Akabinde karışımın içerisine küp şeklinde doğradığımız soğanları ve ince dilim yaptığımız sarımsakları ekleyelim. Son olarak salçaları ve yağı da ekleyip tekrar karıştıralım. İç harç lahana dolması için hazır hale gelmiştir.

Haşladığımız lahanalardan el büyüklüğünde parçalar kopartalım ve damaları kısımları içe gelecek şekilde düz bir zemine yerleştirelim. Bu aşamada servis tabakaları çok işe yarıyor. Altı düz olan bir tane servis tabağı alalım ve üzerine bir yaprak lahana yerleştirelim. Lahananın üst kısmına bir tatlı kaşığı iç harçtan ilave edelim ve yan kısımlarından hafif şekilde içe alıp saralım. İsterseniz yaprak sarması gibi isterseniz de yanlarını içe almadan sarabilirsiniz. Biz bu aşamada yaprak sarması gibi sardık ve çok güzel oldu. Bütün lahanaları sardıktan sonra yayvan bir tencerenin içerisine dizelim ve lahanaların üzerine bir tabak kapatalım. Ardından bir bardak sıcak su ilavesi yapıp kısık ateşte yemeğimizi pişirelim. Yemek verilen suyu çekince üzerine sosunu hazırlayalım ve dökelim. Bu aşmada bir çay bardağı sıcak su ilave etmeniz gerekebilir. Etli lahana dolmasının içerisinde pirinç olduğu için suyu çok çekebilir. Ara, ara kontrol edelim ve suyunu çektikçe su ilavesi yapalım. Yeteri dirilikte pişirdiğimiz etli lahana dolmalarını ocağın üzerinden alalım ve bir beze sarıp 10 dakika kadar dinlendirelim. Yemeğimiz dinlendikten sonra sıcak olarak servis tabaklarına alalım ve bu şekilde sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Nedir?

Dolma Çeşitleri Nedir?

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Taze Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Sosu Tarifi ve Malzemeleri