Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek dolması, bu dolmaya dolmaların efendisi demek sanırım yanlış bir tabir olmaz. Kabağın asıl haline dönmeden önceki çiçek halidir. Adının görüntüsünün güzelliği kadar tadı da enfestir. Çiçeğin kendine özgü muhteşem bir rengi vardır. Ege yöresine özgü bir dolma çeşididir. Maalesef manavdan ya da pazardan her daim alıp yapabileceğiniz bir dolma malzemesi değildir. Nefis tadına karşı en kötü özelliği bu olsa gerek. Çünkü çiçek koparıldıktan sonra çok fazla süre açık kalmadığı için sabahın çok erken saatlerinde toplanılıp kapanmadan hemen doldurulması gerekir. Kapanmaması için toplanan çiçekler iç içe konur. Çiçekleri doldurmadan önce içindeki tohum kısımlarını dikkatlice çıkarıp zedelememek gerekir. Tadına bakmadıysanız çok şey kaçırmışsınız demektir. O zaman bir an önce bu nefis tarife geçelim.

Çiçek Dolması İçin Gereken Malzemeleri
  • 25 adet kabak çiçeği
  • 10 tatlı kaşığı pirinç
  • 10 tatlı kaşığı kalın bulgur
  • 1 adet büyük boy yemeklik kuru soğan
  • 7-8 dal dere otu
  • 7-8 dal maydanoz
  • 4-5 sap taze yeşil soğan
  • 1 adet büyük rendelenmiş domates
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Ve yeterli miktarda tuz
Çiçek Dolması Nasıl Yapılır?

Kabak çiçeklerinin orta kısımlarını zedelemeden nazikçe temizleyip çıkaralım. Her bir kabak çiçeğini iç içe geçirerek su dolu bir kabın içine alalım. Pirinç, bulgur, normalden daha ince doğranmış kuru soğan, rendelenmiş domates, sıvıyağ ve baharatları derin bir kaba alıp karıştıralım. Yeşilliklerimizi güzelce yıkayıp zararlı bakterilerden arındırmak için bir süre sirkeli suda bekletelim. Temizlenen yeşillikleri ince ince kıyıp karışıma ekleyelim. Böylece iç harcımız hazır hale gelmiş olur. Artık çiçeklerimiz doldurulmaya hazır. Her bir çiçeğin dip kısmına bir tatlı kaşığı yardımı ile hazırladığımız iç harçtan koyalım. Çiçeklerin ağzını büzer şekilde kapatarak ve ağızları üst kısma gelecek şekilde tenceremize düzgünce yerleştirelim. Üzerlerine 1 su bardağı su koyduktan sonra ve bir miktar zeytinyağı gezdirdikten sonra pişirmeye başlayabiliriz. Çiçekler zaten çok hassas oldukları için aşağı yukarı 20-25 dakika içinde pişecektir. Güzel bir tabağa alıp tercihe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt ile servis edebiliriz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Dolması Kıymalı Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kıymalı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri