Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep dolması, Gaziantep yöresine ait meşhur bir dolma çeşididir. Dolma, hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından sevilerek tüketilen bir yemektir. İçerdiği besinler sayesinde vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Antep dolması, özellikle yaz aylarında kurutulan biber ve patlıcan kullanılarak hazırlanır. Ayrıca, kurutulmuş salatalık ve kabak dolması da eklenerek karışık bir dolma çeşidi elde edilebilir. Bu dolma, özel günlerde ve davetlerde sunulabilecek güzel bir yemek olup, yapımı oldukça kolay ve pratiktir.

Gerekli Malzemeler

  • 20-25 adet kurutulmuş dolmalık patlıcan
  • 10-15 adet kurutulmuş dolmalık biber
  • 4 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 adet orta boy rendelenmiş domates
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Bir çay kaşığı yeni bahar
  • 2 adet limon suyu veya limon tuzu
  • Yeteri kadar tuz

Antep Dolması Nasıl Yapılır?

Antep dolması için kurutulmuş biber ve patlıcanları bir tencerede suya koyup kaynatın. Kurutmalıklar çatal geçecek kadar haşlandıktan sonra soğuk suyun altına tutarak birkaç sefer suyunu değiştirin. Ardından iç harcını hazırlamak için geniş bir teflon tavaya zeytinyağını koyup ocağın üzerine alın ve yağı biraz kızdırın. İnce kıyılmış kuru soğanları ve sarımsakları ekleyip iyice karıştırın ve biraz kavurun. Daha sonra domates ve biber salçalarını ekleyin ve kavurmaya devam edin. Rendelenmiş domatesi de ekleyip karıştırın.

Yıkanmış pirinç ve bulguru ilave edip biraz kavurun. Antep dolması harcına baharatları ekleyin ve karıştırın. Toz şekeri de ekleyerek üzerine iki bardak kaynar su ekleyin ve suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Hazırladığınız bu karışımı kurutulmuş dolmalıkların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurun. Bu işlemi tüm iç harç bitene kadar devam edin.

Büyük bir tencereye, dolmaların ağızları birbirini kapatacak şekilde dizin. Karışık veya patlıcanları alta, biberleri ise üst kısma yerleştirin. Dolma taşı koyarak üzerini hafif aşacak şekilde kaynar su ekleyin ve ocağa alın. Kaynadıktan sonra altını kısarak pişmesini bekleyin. Antep dolmasının pişmesine yakın limon suyu ekleyin. Yaklaşık 15-20 dakika daha piştikten sonra ocağın üzerinden alın ve biraz dinlenmeye bırakın. Antep dolması tarifi hazır. Sıcak olarak servis yapın. Şimdiden afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri