Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak, bitki olarak algılansa da aslında tohumları olduğu için bir meyvedir. Kabak, kalın kabukları sayesinde içindeki narin yapıyı korur. A, E, C ve K vitaminleri bakımından zengin olan kabak, ayrıca demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller içerir. Kabakta bulunan bu vitamin ve minerallerin sağlık açısından birçok faydası vardır.

Kabağın Sağlığa Faydaları

Kabak, kalp sağlığına faydalıdır ve kansere karşı koruyucu etkileri vardır. Sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Göz sağlığını destekler ve özellikle prostat kanserine karşı koruyucu özellikler taşır. İçerdiği magnezyum sayesinde kalp krizi ve felç riskini azaltır. Düşük yağ oranı sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olur ve diyetlerin vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Eklem sorunlarını azaltmaya yardımcı olur ve saç sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır.

Fırında Kabak Dolması Tarifi Malzemeleri

  • 6 adet kabak
  • 200 gram kıyma
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Sıvı yağ
  • Karabiber
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kekik
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı domates salçası

Fırında Kabak Dolması Sosu Malzemeleri

  • Sıcak su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Kekik
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 adet orta boy domates

Fırında Kabak Dolması Tarifi Hazırlanış Şekli

Kabaklar alacalı bir şekilde soyulur ve iyice yıkanır. Üç parçaya bölünür ve içleri iyice çıkarılır. İç harcı için maydanozlar, soğanlar ve sarımsaklar küçük küçük doğranır. Pirinç iyice yıkanır ve bir kaba konur. Soğan, sarımsak, maydanoz, salça, sıvı yağ, kıyma, tuz, karabiber, pul biber ve kekik eklenerek iyice karıştırılır. Fırın tepsisine dizilmiş kabakların içi bu harç ile doldurulur ve dilimlenmiş domatesle kapatılır.

Sos için salça, sıcak su, pul biber, kekik, karabiber ve tuz karıştırılır ve tepside dizili olan kabakların üzerine dökülür. Tepsi folyo ile iyice kapatılır. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirilir. Piştikten 10 dakika sonra servis edilir.

Ekstra Bilgiler

Fırında kabak dolması, sağlıklı ve lezzetli bir yemektir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde hem lezzetli hem de besleyici bir alternatiftir. Kabak dolmasının yanında yoğurt veya cacık gibi ferahlatıcı yan ürünlerle servis edilmesi önerilir. Ayrıca, bu tarifte kullanılan malzemeler kişisel tercihlere göre çeşitlendirilebilir; örneğin, dolma iç harcına ceviz veya kuru üzüm ekleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dolma Çeşitleri Nedir?

Dolma Çeşitleri Nedir?

İç Pilavlı Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilavlı Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Güveçte Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri