Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Türk mutfağının en önemli zeytinyağlıları arasında yer almaktadır. Hem zahmetli olması hem de lezzeti ile en zor zeytinyağlı olduğu düşünülüyor olsa da piknikler ve misafir ağırlamak için en çok tercih edilen yiyecekler arasında yer alan yaprak sarması yapımında öncelikle asma yapraklarının salamura edilmesi gerekmektedir. Asma yaprakları salamura edildikten sonra sarma işlemi gerçekleştirilir. Dilerseniz sarma işinden hemen sonra pişirebilmeniz mümkün olacağı gibi dilerseniz buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklayıp daha sonra pişirebilmeniz de mümkündür.

Yaprak Dolması için Salamura Malzemeleri
  • !/2 kilo asma yaprağı
  • Yeteri kadar salamura tuzu
  • Yeteri kadar kaynatılmış ve tekrar soğutulmuş su
  • Bidon
Yaprak Dolması için İç Harcı Malzemeleri
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • Maydanoz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Kimyon
  • Nane
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yaprak Dolması için Pişirme Malzemeleri
  • 1 tane limon
  • Zeytinyağı
Yaprak Dolması için Salamura Yaprak Nasıl Yapılır?

İlk olarak bir asma yaprağını alarak damarlı kısmı üste gelecek biçimde bir iki tutam salamura tuz dökün. Daha sonra ikinci yaprağı alarak tuzladığınız yaprağın üzerine yine damarlı kısım üste gelecek şekilde yerleştirin ve yine üzerine salamura tuz dökün. Bu işlemi 15-20 yaprağı üst üste gelecek şekilde her yaprak için yapın. Daha sonra yine yaprakların damarlı kısımları üste gelecek şekilde bidona yerleştirin ve bastırın. Tüm yapraklar bitene kadar aynı şekilde yapın ve bidona üs üste yığıp her seferinde bastırın. Tüm yapraklar bittiğinde yine üstüne tuz serpin. Daha sonra yaprakların üstüne bastırması için temizlenmiş bir yassı taşı (Mermer taşı olabilir) yaprakların üstüne yerleştirin ve kaynatılıp soğutulmuş olan suyu bidona dökün. Daha sonra ağzını kapatıp güneş görmeyen bir yerde 10 gün bekletin. Daha sonra bu yaprakları kullanmak istediğinizde 3-4 saat suda bekletmeniz ve daha sonra yıkayıp sarma işlemine başlamanız gerekmektedir.

Yaprak Dolması için İç Harcı Nasıl Yapılır?

İlk olarak geniş bir kabın içine soğanları rendeleyin. Daha sonra üzerine zeytinyağı dökün ve yıkanmış pirinçlerinizi ekleyin. Daha sonra salça ve baharatlarınızı da ekleyip, ince ince kıyılmış maydanozu da ekleyerek iyice karıştırın. Birçok kişi bu işlemler sırasında harcı da pişirmek istediğinden soğanları ve yağı ekledikten sonra iyice pişirmekte ve tüm malzemeler eklendikten sonra 1 bardak suda ekleyip pirinçlerin şişmesini sağlamaktadır. Hatta bu malzemelerin içine kıyma ve kuş üzümü de koyanlar bulunmaktadır. Bu malzemeleri de damak zevkinize göre kullanabilmeniz mümkündür. İç harcınız hazırlandıktan sonra sıra yapraklarınızı sarma ve pişirme kısmına gelmektedir.

Yaprak Dolması Sarılışı ve Pişirilişi

İlk olarak salamura suyundan arınmış olan yapraklarımızdan bir adet alıyoruz ve yassı bir tabağa yerleştiriyoruz. Yaprağı damarlı kısmı üste gelecek şekilde yerleştiriyoruz ve geniş olan ve daha önce yaprak sapının bulunduğu kısma iç harcımızdan çok ince olmayan bir tabaka halinde yerleştiriyoruz. Daha sonra iki yanından kapatarak rulo halinde sarıyoruz ve pişirme işlemini gerçekleştireceğimiz tencerenin içine alıyoruz. Tüm yapraklarımızı bu şekilde sardıktan ve tenceremize yerleştirdikten sonra önce zeytinyağını yaprakların üzerinde gezdiriyoruz. Daha sonra da limonu dilimleyerek yaprak sarmalarının üzerine yerleştiriyoruz. Son olarak yaprak sarmalarının üzerine hafif su çıkana kadar su eklenir ve daha sonra kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz. Pişirme işlemine başladığınızda yaprakların açılmaması ve dağılmaması için ağırlık yapmasını sağlayacak küçük bir tabak koymanız iyi olacaktır. Pişirme işlemi bittikten sonra hafif ılıyana kadar bekleyin ve servis edin.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kulaktan Dolma Tarifler ve Malzemeleri

Kulaktan Dolma Tarifler ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori?

Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Biber Dolması Etli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Etli Tarifi ve Malzemeleri