Zeytinyağlı Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Zeytinyağlı Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Patlıcan Dolması, özellikle Antakya mutfağına özgü olan ve Hatay yöresinde de çok sevilerek yapılan enfes lezzeti bir yemek olarak bilinmektedir. Eğer ki zeytinyağlı patlıcan dolması bu zamana kadar tatmamış biri iseniz neler kaybettiğinizin farkında bile değilsiniz demekten başka bir şey bulamıyorum.

Zeytinyağlı Patlıcan Dolması Gerekli Malzemeleri
  • 8-10 Adet büyük boy patlıcan
  • 2 Su bardağı pirinç
  • 5 Adet büyük boy kuru soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 Çay bardağı nar ekşisi
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası
  • 1 Yemek kaşığı acı biber salçası
  • 1 Yemek kaşığı kuru nane
  • 1 Tatlı kaşığı karabiber
  • 1 Çay kaşığı yeni bahar
  • 1 Tutam maydanoz
  • 1 Çay bardağı zeytinyağı
  • 4 Adet büyük boy domates
  • 1 Yemek kaşığı tuz
Sosu için
  • 2 Yemek kaşığı domates salçası
  • 1 Yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 1,2 tane sarımsak
  • 1 Yemek kaşığı kuru nane
  • 2 Çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağlı Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

İlk önce alınan pirinçler güzelce yıkanarak ve ayıklanarak suyu süzülür. Daha sonra hazırlanan pirinçler bir tava içerisine alınarak üzerine yeteri kadar zeytinyağı ilave edilerek kısık ateş üzerinde pirinçlerin suyu çekilene kadar kavrulur. Daha sonra sıvı yağı ilave edilir ve sonrasında domates ve biber salçaları da ilave edilerek kavrulur. Kavrulan karışım içerisine sırasıyla daha önceden hazırlanan kuru soğanlar ve sarımsaklar ince kıyılarak ilave edilerek kavrulma işlemine devam edilir. Daha sonra içerisine nar ekşisi, kuru nane, karabiber, yeni bahar, maydanoz ve tuz ilave edilir ve bir müddet kavrulduktan sonra ocak üzerinden indirilerek, biraz soğuması için bir kenarda bekletilir. Patlıcanlar kök kısımları alınarak, iç kısımları oyulur. Patlıcanların üst kısımlarında biraz boşluk kalacak şekilde hazırlanan dolma harcı patlıcanların içerisine doldurulur.

Daha sonra doldurulan patlıcanların üstü domates veya patates ile kapatılır ve zeytinyağlı patlıcan dolmalarının pişirilmesi için hazırlanan derince bir tencere içerisine güzelce sırası üstüne dizilir ve hazırlanan tencere bir kenara alınarak zeytinyağlı patlıcan dolması için sos hazırlanır. Bir tencere alınarak içerisine su, domates salçası, zeytinyağı, dövülmüş sarımsak ve nane konulur ve bütün bu malzemeler güzelce karıştırılarak önceden patlıcanların dizilmiş olduğu tencere içerisine patlıcanların üzeri kapanacak şekilde dökülür. Daha sonra kısık ateş olan ocak üzerine pişmesi için tencere konulur ve zeytinyağlı patlıcan dolması yaklaşık olarak bir saat kadar pişirilir. Nar ekşisi ilave edilir ve tencere kapağı kapatılarak pişmesi beklenir. Zeytinyağlı patlıcan dolması servise hazırdır sıcak servis yapılaması uygundur.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Dolması Bulgurlu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Bulgurlu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri