Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa dolması, pırasa sevmeyenlerin bile tadına doyamayacakları bir lezzettedir. Özellikle kış mevsiminde sıkça tüketilen pırasa, çocuklar tarafından pek sevilmemektedir. Ancak pırasa dolması, 7'den 70'e herkesin hoşuna gidecek niteliktedir.

Malzemeler

  • Yarım kilo kalın pırasa
  • 250 gr az yağlı kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • Yarım bağ maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şeker kaşığı kimyon
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 tane olgun domates

Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 şeker kaşığı nar ekşisi
  • 1 şeker kaşığı tuz

Pırasa Dolması Nasıl Yapılır?

Pırasaları sirkeli suyun içinde yıkayalım ve ardından 7 cm boyunda olacak şekilde doğrayalım. Parçalara ayırdığımız pırasaların içlerine baş parmağımız ile bastıralım ve iç kısımlarını dışarıya doğru çıkartalım. Bu uygulama ile katlarını ayırdığımız pırasaları bir kevgirin üzerine alalım ve tekrar yıkayıp suyunu süzmesini bekleyelim.

Kıymayı derin bir kabın içerisine yıkanmış pirinçler ile alalım ve karıştıralım. Ardından ince kıyım yapılmış soğanları ve maydanozları ekleyip karışımı tekrar harmanlayalım. Baharatları, nar ekşisini, dilim dilim yapılmış sarımsakları, salçaları ve rendelenmiş domatesi ekleyip parmak uçlarımız ile iyice yoğuralım. Kıymalı harcın lezzetinin daha güzel olması için karışımın güzel harmanlanmış olması gerekiyor. Bunun için kaşıkla karıştırmak yeterli gelmiyor ve mutlaka el değmesi gerekiyor. Karıştırdığımız kıymalı harcı katlarına ayırdığımız pırasaların içlerine birer parmak boşluk kalacak biçimde dolduralım ve yayvan bir tencerenin içerisine dizelim. Eğer isterseniz bu arada pırasaları tencereye dizmeden önce tencerenin dibine dereotu ve maydanoz saplarından yerleştirebilirsiniz.

Bütün pırasaları doldurup dizdikten sonra yemeğin sosunu hazırlamaya geçelim. Yanmaz bir tava alalım ve içerisine tereyağını ilave edip ısıtalım. Isınmış yağın içerisine salça, nar ekşisi ve tuz ilavesi yapıp bir iki dakika kadar kavuralım. Sürenin ardından hazırladığımız sosu pırasaların üzerine dökelim ve son olarak düz bir tabak kapatıp yemeğimizi pişmeye bırakalım. Dolmaların üzerine kapatılan tabak, içlerine fazla su almasını ve çok şişmesini önleyecektir. Yarım saat kadar kısık ateşin üzerinde pişen pırasa dolmalarını sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kızarmış Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri