Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar dolması, bumbar dolması olarak da bilinen bu yemek çoğunlukla doğu Anadolu bölgesinde yapılmaktadır. Özellikle işkembe ve kokoreç severler mumbar dolmasına hiç de yabancılık çekmeyeceklerdir. Kasaptan alınan kuzu işkembesinin içerisi doldurularak hazırlanan mumbar dolmasını yapmayı daha önce denemediyseniz size önereceğimiz tarif ile hiç de zorlanmadan rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.

Mumbar Dolması Malzemeleri
  • 1 kilo kuzu mumbar
  • 200 gr yağsız kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz
  • İğne+iplik
Terbiyesi için
  • 1 çorba kaşığı kadar tuz
  • 6 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Mumbar Dolması Nasıl Yapılır?

Ön Hazırlık; İlk olarak kasaptan taze olarak alınan kuzu işkembesinin bir ucu çeşme veya mutfak hortumuna takılarak kaba pisliği akıtalım. Eğer işkembeleri yıkanmış olarak almış iseniz işkembenin iç kısmını dışarıya doğru çevirerek ters düz edelim ve iç kısmını bir kez daha yıkayalım. Ardından büyük bir yıkama kabı alalım ve işkembeleri içerisine alarak iyice yıkayalım ve ters çevirdiğimiz tarafı tekrar eski haline çevirip yıkama işlemini bitirelim.

Mumbar dolmasının hazırlanmasına yıkama işleminin ardından iç harcı hazırlayarak başlayalım. Bunun için kuru soğanların kabuklarını soyalım ve bir et tahtasının üzerinde ince kıyım olacak şekilde doğrayalım. Doğradığımız soğanları derin bir kabın içerisine kıyma ile alalım ve bu ikiliyi iyice yoğuralım. Maydanozların yaprak kısımlarını saplarından ayırıp yapraklarını iyice yıkayalım ve soğanları doğradığımız gibi ince kıyım yapalım. Maydanozlar ile baharatları, yıkanmış pirinci, tuzu ve salçayı da karıştırma kabı alıp yoğuralım.

Hazırladığımız iç harcı işkembenin içerisine almak için ilk önce işkembenin bir ucu bağlayalım ve yukarıdan gelen harcın aşağıdan şişmesini engelleyelim. Ardından işkembenin doldurulacak olan yerini baş parmağımız ile işaret parmağımız ile açalım ve açık kalan yerden iç harcı içeriye doğru iterek dolduralım. Bu aşamada iç harcın ne çok fazla ne de çok az dolmuş olması gerekir. Orta kararı ayarlamak mumbar dolmasının görüntüsü ve lezzeti açısından önemlidir. Doldurduğumuz dolmanın ağız kısmını bir iğne ve iplik ile sıkıca dikelim ve içerisine su girip dolmaların şişmesini önleyelim. Doldurduğumuz mumbar dolmalarını bir düdüklü tencerenin içerisine alalım ve üzerine dökeceğimiz terbiyeyi hazırlamaya geçelim.

Tereyağını genişçe bir tavanın içerisine alıp eritelim. Eriyen yağın içerisine kırmızı pul biber, nane, tuz ve sıcak su ilavesi yapıp ocağın altını kapatalım. Hazırladığımız terbiyeyi mumbar dolmalarının üzerine dökelim ve düdüklü tencerenin altını açıp yemeği pişmeye bırakalım. Mumbar dolmaları yeteri dirilikte piştikten sonra tencerenin içerisinden bir kevgir ile çıkartalım ve tavanın içerisinde azıcık sıvıyağ ve pul biber ile kızartıp sunum tabaklarına alalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Nedir?

Dolma Çeşitleri Nedir?