Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması

Enginar dolması; çok fazla bilinmemekle beraber belirli yörelerde sık sık pişirilen, son derece lezzetli tariflerden biridir. İçinde barındırdığı enginar dolayısıyla enginar dolması; karaciğer için de son derece faydalı bir yemektir. Geniş çevrelerce bilinmese de enginar dolması pişirmek o kadar da zor değildir. Bazı temel mutfak bilgilerine sahip olan herkesin rahatlıkla hazırlayabileceği bir tariftir. Şimdi herkesin yapabileceği kriterlerde olmak üzere; enginar dolması için gerekli malzemeleri ve tarifin hazırlanışını adım adım inceleyelim:

Enginar Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 2-3 adet enginar
  • 1 adet soğan
  • Yarımşar demet nane, taze soğan ve maydanoz
  • 5 çay bardağı kadar pirinç (Enginarların büyüklüğüne ve doldurulması gereken miktara göre ayarlanmalıdır)
  • 1 adet limon
  • Yeterli miktarda tuz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı karabiber

Enginar Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Enginar dolması tarifine başlayabilmek için; ilk önce enginarların içini dolduracak olan harcın hazırlanması gereklidir. Bunun için ilk olarak pirinçler yıkanır. Yeşillikler de aynı şekilde yıkanıp temizlenir, doğranır ve soğan da ince ince, harca uygun olacak şekilde doğranır.
  • Yukarıdaki talimatlarda söylendiği gibi malzemeler hazırlandıktan sonra; yıkanmış olan pirinç; bir kabın içinde karabiber, tuz, yarım limon suyu, zeytinyağı, kesilmiş olan yeşillikler ve soğanlar ile karıştırılır. Karışım iyice bir oluncaya kadar bu işleme devam edilir. Artık enginar dolması harcı hazırdır.
  • Enginar dolması harcı yukarıdaki işlemler doğrultusunda hazırlandıktan sonra sıra enginarların hazırlanmasına gelmiştir. Bunun için ilk önce enginarlar yıkanır, temizlenir. Bu sırada enginarların sapı ve alt kısmındaki yaprakları temizlenir.
  • Temizlendikten sonra bir kabın içerisine su doldurulur, geri kalan yarım limonun suyu sıkılır ve enginarlar bu kabın içerisine konur.
  • Kısa bir süre bekledikten sonra enginarların üst kısmı yatay olarak kesilir ve kaşık yardımıyla içi oyulur.
  • Oyulan enginarlara limon sürülür ve öncesinde hazırlanan limon-su karışımına geri bırakılır.
  • Enginarlar da bu şekilde hazırlandıktan sonra hazırlanan harç içlerine ve yaprakları arasındaki boşluklara doldurulur. Artık enginar dolmasının kabası hazırdır. Geriye sadece pişirmesi kalmıştır.
  • Pişirme işlemi için enginar dolmaları uygun bir tencereye yan yana dizilir ve 2-3 parmak kadar sıcak su ilave edilir.
  • Enginar dolması bu şekilde pişirilmeye başlanır. Yalnız pişirme sırasında sık sık tencerenin başında durulması tavsiye edilir. Çünkü zamanla su seviyesi azalacaktır ve bu su seviyesinin azar azar ekleme yapılarak aynı tutulması gereklidir.
  • Bu dikkatli pişirme işleminden sonra enginar dolmaları alınır ve ılımaya bırakılır.
  • Yeterince ılıdıktan sonra enginar dolması servis etmeye hazırdır.
  • Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Enginar dolması yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır:

  • Enginarların taze olması, dolmanın lezzetini artıracaktır.
  • Harcın içine isteğe bağlı olarak dolmalık fıstık ve kuş üzümü eklenebilir.
  • Enginar dolmasını pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutmak, buharın içeride kalmasını sağlayarak daha iyi pişmesini sağlar.
  • Dolmaların üzerine zeytinyağı gezdirerek daha parlak ve lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Enginar dolması soğuk veya sıcak servis edilebilir; her iki durumda da lezzetli olacaktır.

Enginar dolması, hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatiftir. Karaciğer sağlığı başta olmak üzere birçok faydası bulunan enginarı bu tarifle sofralarınıza getirerek hem kendinizi hem de sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri