Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı biber dolması, geleneksel yemek tariflerinin arasında yer almaktadır. Hazırlayacağınız dolmanın daha lezzetli olmasını isterseniz, iç malzemesini mutlaka bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında bekletin. Bazıları dolmanın iç malzemesini kavurmadan çiğ olarak yapsa da zeytinyağlı biber dolmasının iç malzemesi kavrularak yapıldığında daha lezzetli olmaktadır. Böyle pişirmenizi tavsiye ederiz. Dolmanın iç malzemesine soğanı fazla koymamızın nedeni, soğanların suyunun pirincin pişmesine yardımcı olması ve daha lezzetli olması içindir: Ayrıca biber dolmaları pişerken pirinçlerin taşmasını önlediğinden, daha güzel bir görünüm elde ediyoruz. Dolma pişirmenin püf noktalarından birisi pirinçlerin lapa gibi olmamasıdır. Bu nedenle pişirirken içine fazla su koymamalısınız. Genel ölçü olarak 1 bardak pirincin içine 1,5 bardak su yeterli geliyor. Pirinçler kavrulurken içine koyacağınız suda buna dahildir. Yani suyu kavurmada ve pişirmede bölerek kullanmalısınız. Zeytinyağlı biber dolmasını bizim yaptığımız gibi tencerede ateşin üzerinde pişirebileceğiniz gibi, fırında da pişirebilirsiniz. Bu şekilde pişireceksiniz, tavsiyemiz biber dolmalarının ağzı tepsinin altına doğru gelsin. Piştikten sonra pirinçlerin üzeri kurumamış olur. Ayrıca fırında pişen dolma daha lezzetli olacaktır. Dolmalarınızı günlerinizde, özel davetlerinizde masanızın baş köşesine yerleştirebilirsiniz. Eminiz konuklarınız zeytinyağlı biber dolmalarının tadına bayılacaktır. Şimdi dolmamızın hazırlıklarını birlikte yapalım.

Zeytinyağlı biber dolması için gerekli malzemeler
  • 1 kg dolmalık biber
  • 2 adet domates (Biber dolmalarının üzerine koymak için)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 5-6 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 kesme şeker
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
  • Yeteri kadar tuz
Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır?

Kuru soğanları ince küp şeklinde doğrayarak, dolmalık fıstıklarla birlikte yarım su bardağı zeytinyağının içinde pembeleşene kadar kavurun. Dolma içi hazırlarken, dolmalık fıstık yerine iri dövülmüş cevizde kullanabilirsiniz. Bu şekilde de çok lezzetli olduğunu göreceksiniz. Bu arada pirinci ayıklayarak, yıkayın. Suyunu iyice süzdürdükten sonra, malzemelerin içine ilave ederek birlikte kavurmaya devam edin. Malzemenin içinde pirinçler tane tane oluncaya kadar kavurun. Daha sonra içine baharatları, kuş üzümünü, şeker, tuz, limon suyu ilavesini yaparak, 1 çay bardağı suyu koyun. Bunu suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin. En son ince doğradığınız maydanozu ilave ederek, karıştırın. Ateşten alarak malzemenin soğumasını bekleyin. Bu arada dolmalık biberlerinizi ayıklamaya başlayın. Bunları yıkayarak, sularının süzülmesi için kevgire alın. İç malzemesi soğuduktan sonra, dolmalık biberleri doldurmaya başlayabilirsiniz. Biberlerin üzerinde biraz boşluk kalıncaya kadar iç malzemeleri doldurun. Dolmaları fazla derin olmayan dolma tenceresine sıralayın. Hepsinin üzerine kabuklarını soyduğunuz domates dilimleriyle süsleyin. En son tencereye biberlerin yarısına gelecek şekilde kaynamış su ilavesi yapın. Zeytinyağlı biber dolmasını orta ateşte pirinçleri yumuşayana kadar pişirin. Soğuduktan sonra biber dolmalarını servis tabağına alarak, yanında limon dilimleri ve maydanozla süsleyip konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Taze Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Taze Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri