Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk dolması, genellikle hindi dolması olarak bilinse de günümüzde tavuk dolması, hindi dolmasına kıyasla daha popüler hale gelmiştir. Kolaylıkla herkes tarafından yapılabilen tavuk dolması ile akşam yemeklerinizi bir ziyafete çevirerek harika sunumlar eşliğinde sevdiklerinize ve kendinize leziz bir ziyafet çekebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.

Tavuk Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet iri boy tüm tavuk
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz

Pilavı İçin

  • 2 su bardağı pilavlık pirinç
  • 2 su bardağı tavuk suyu veya normal su
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı dolusu dolma baharı
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 100 gr tavuk ciğeri
  • Yeteri kadar tuz

Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?


Tavuk dolması hazırlamaya ilk olarak bütün tavuğumuzu bol suda iyice yıkayıp temizleyerek başlayalım. Ardından tavuğun ayaklarını arkasında yer alan gerisindeki delikten geçirerek sabitleyelim.

Daha sonra tavuğu marine etmek için küçük bir kabın içine 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 çay kaşığı kimyon ve yeteri kadar tuz ilave ederek karıştıralım. Ardından karışımı iyice karıştırarak sos kıvamına getirdikten sonra tavuğun yüzeyine salçalı sosu iyice sürelim.

Ardından geniş bir tencereye 1-2 çorba kaşığı kadar margarin ilave ederek eritelim ve üzerine sos sürülmüş tavuğu eriyen yağın içine alıp çevirerek tavuğun dış kısmını hafifçe kızartalım. Kızaran tavuğun üzerine 4-5 su bardağı sıcak su ilave ederek orta ısıdaki ateşte tavuğu hafif diri kalacak bir şekilde haşladıktan sonra haşlama suyundan çıkartarak soğuması için bekletelim.

Daha sonra pilavımızı hazırlamak için önceden sıcak suya ayıklayarak sıcak suda beklettiğimiz 2 su bardağı pirinçlerin ıslama suyunu süzdürerek bol suda yıkadıktan sonra süzülmeye bırakalım. Biz de bu arada pilavımızı hazırlayalım.

Tavuk ciğerlerini küçük küpler şeklinde doğrayalım. Ardından 1 adet kuru soğanın kabuklarını soyarak incecik kıyarak hazırlayalım. Pilav tavamızı ocağa alarak yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyerek yağı ısıtalım. Isınan yağın üzerine öncelikle 1 çorba kaşığı dolmalık fıstıkları ilave ederek pembeleşinceye kadar karıştırarak kavuralım. Kavrulan fıstıkların üzerine incecik kıyılmış kuru soğanları ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Soğanlar kavrularak pembeleştikten sonra üzerine küçük küpler şeklinde doğranmış tavuk ciğerlerini ekleyerek renk değiştirene kadar yaklaşık 4-5 dakika kadar kavuralım.

Daha sonra ciğerlerin üzerine süzülmeye bıraktığımız pirinçleri ilave ederek karıştırarak kavurmaya devam edelim. Ardından kavrulmakta olan pirinçlerin üzerine 1 çay kaşığı dolma baharı, 1 çay kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı karabiber ve ıslatılarak süzdürülmüş kuş üzümlerini ilave ettikten sonra karıştıralım. Üzerine önceden haşladığımız tavuk suyundan 1,5 su bardağı kadar üzerine ekleyerek yeteri kadar tuz ve kalan yarım çay bardağı zeytinyağı ilave ederek kaynayıncaya kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pilavımız diri kalacak şekilde pişirerek ocaktan alalım.

Pişen pilavımızın üzerini kapatarak 10-15 dakika kadar demlenmesi için beklettikten sonra hafifçe karıştıralım ve önceden hazırlayarak beklemeye bıraktığımız tavuğun içine bir kaşık yardımıyla fazla sıkıştırmadan dolduralım. Ardından tavuğu doldurduğumuz açık kısmını ve boyun kısmını steril bir mutfak iğnesi ve ipi ile dikerek sabitleyelim. Daha sonra önceden hazırladığımız kalan salçalı sostan sürerek doldurulmuş tavuğumuzu bir fırın tepsisine yerleştirerek fırınımızı 200 derecede önceden ısıtarak tepsiyi fırına verelim. Yaklaşık olarak tavuk dolmamızı 1 saat kadar pişirerek fırından alalım ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kalan pilavımızla birlikte servise sunalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Güncel

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori?

Piliç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Piliç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Nedir?

Dolma Çeşitleri Nedir?

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kulaktan Dolma Tarifler ve Malzemeleri

Kulaktan Dolma Tarifler ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri