Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli kuru biber dolması, özellikle kış aylarında sıkça yapılan yemek tariflerinden biridir. Mevsiminde alınan taze dolmalık biberler kurutulur ve kış ayları için serin bir yerde muhafaza edilir. Kışın organik taze biber olmadığı zamanlarda bu biberler ile dolma yapılır. En az taze biber dolması kadar lezzetli bir dolma tarifidir. Oldukça lezzetli ve de pratik bir yemektir. Kimi taze dolmadansa kuru biber dolmasını daha da çok sever. Özellikle de etli oldu mu başka bir lezzetli olur. Akşam yemeklerinde hatta beş çaylarında öğlen arası misafirlerinize gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz. Şimdi bu lezzetli dolma tarifine bakalım.

Etli kuru biber dolması için gerekli malzemeler
  • 15-20 adet kuru biber (Kişi sayısına göre arttırılabilir)
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 200 gram kıyma
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1.5 çay bardağı sıvıyağ
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
Etli kuru biber dolması nasıl yapılır?

Etli kuru biber dolması yapımı için ilk olarak kuru biber bir tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar kaynar su konulur. Ocağa alınıp altı açılır. Beş dakika kadar kaynatılır. Ardından ocaktan alınır. Sıcak suyun içerisinde de beş on dakika kadar bekletilir ve sudan çıkarılarak soğumaya bırakılır. Bu sırada iç harç hazırlanır. İç harcı için ilk olarak soğan ve sarımsaklar soyularak küçük küçük doğranır. Doğranan sebzeler bir tencereye alınır ve üzerine bir çay bardağı sıvıyağ eklenerek ocak açılır ve ocağa konulup kavrulur. Soğan kavrulunca bir yemek kaşığı salça eklenir salça da kavrulur ve kıyma ilave edilir. Kıyma kavrulurken pirinç yıkanır ve süzülür. Pirinç de tencereye eklenir. Ardından baharatlar ve tuz eklenerek karıştırılır. Üzerine iki su bardağı su eklenir ve suyu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince altı kapatılır. Yarım demet maydanoz yıkanır ve ince bir şekilde doğranır. İç harca ilave edilerek harç iyice karıştırılır. Haşlanmış olan biberleri içerisi bu harç ile doldurularak ağız kısmı birbirine yassılanır. Bu şekilde iç harcın dışına taşması önlenir. Tüm biberler bu şekilde doldurulur. Tencereye dizilir. Tencereye biberlerin üzerini geçecek kadar su konulur. Bir yemek kaşığı salça ve yarım çay bardağı sıvıyağ da ilave edilerek altı açılır. Kaynayana kadar orta ateş de daha sonra kısık ateş de suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince altı kapatılır. Bir saat kadar dinlendirilir. Ardından servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Güncel

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri