Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili kuru dolma, kuru olsun taze olsun patlıcan, kabak, biber ve tabi ki vazgeçilmezim yaprak dolması, sevmeyen yoktur diye düşünüyorum. Küçük, büyük her kesin severek yediği özel günlerin vazgeçilmez lezzetlerindendir, dolmanın her türlüsü. Ben genelde kuru dolma yapmayı ve yemeyi seven biri olduğum için bu eşsiz lezzeti sizlerle severek paylaşacağım. Kışlık yapılması gerekenleri dışarıdan değil de kendim yapmayı tercih ediyorum. Hem daha lezzetli hem de daha ekonomik oluyor açıkçası ve her kadının yapabileceği kadar kolaydır patlıcan kurutmak. Şimdi gelelim yemeğimize, bu lezzet diğer ekşili dolma tariflerinden biraz farklı bu yüzden daha lezzetli denemenizi tavsiye ediyorum. Dilerseniz yemeğimizin malzemelerine ve yapılışına bakalım birlikte.

Ekşili kuru dolma için gereken malzemeler
  • 30 tane kuru patlıcan
  • 250 gram az yağlı kıyma
  • 250 gram pirinç
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 çay bardağı kadar haşlanmış nohut
  • 1 adet orta boy limon
  • 1 çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı acı pul biber
  • Tuz (Salçanız tuzlu ise fazla tuz atmayınız)
  • 5 diş kadar sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
Ekşili kuru dolma nasıl yapılır?

İlk olarak dolma içimizi hazırlamadan önce kurutulmuş olan dolmalık patlıcanları ılık suda beş, on dakika bekletip yumuşayıp açılmalarını bekliyoruz. Yumuşayıp açılan dolmalık patlıcanları birkaç kez daha temizlenene kadar yıkıyoruz. Yıkadığımız patlıcanları bir süzgeç içine alıp süzülmelerini bekliyoruz. Diğer taraftan dolma içimizi hazırlıyoruz. Önce pirinci güzelce ayıklayıp, yıkıyoruz. Yıkadığımız pirince salçamızı, yağımızı, kara biberimizi, acı pul biberimizi ekleyip karıştırıyoruz. Ardından az yağlı kıymamızı da ekleyip tekrar karıştırıyoruz. İçerisine yıkayıp kabuklarını soyduğumuz ve küçük küçük doğradığımız domatesleri ekliyoruz. Bir çay bardağı kadar haşlanmış olan nohudu da ekliyoruz, son olarak da tuzu, nar ekşisini ve bir limonun suyunu da ekleyip iç harcımızı hazır hale getiriyoruz. Hazırladığımız harcı ister bir tatlı kaşığı yardımıyla isterseniz de elinizle yıkanmış ve açılmış olan patlıcanlara dolduruyoruz. Bu arada patlıcanları çok fazla doldurmamanızı öneriyorum. Çünkü çok dolu olan patlıcanlar pişme esnasında içerisindeki pirinçler şiştiği için dağılıp parçalanabilir. Üç dört santim kadar pişirme payı bırakabilirsiniz. Doldurduğumuz patlıcanları ağızları birbirine bakacak şekilde iç içe geçiriyoruz ya da isterseniz ağızlarını domates ile kapatabilirsiniz. Ağızlarını kapattığımız patlıcanları pişireceğimiz tencereye diziyoruz ve üzerini azıcık örtecek şekilde suyunu ilave edip varsa yaprak ya da dolma taşı yoksa bir porselen tabak ile kapatıp pişiriyoruz. Kaynayana kadar ateşin altını açıyor, kaynamaya başladıktan sonra ateşimizin altını kısıp kısık ateşte pişiriyoruz. Dolmalarımız pişerken bizde üzerine koyacağımız sarımsak ve nane karışımını hazırlıyoruz. Kabuklarını soyduğumuz sarımsakları ezmek için bir kaba ya da varsa havana alıyoruz üzerine kuru naneyi de ekleyip sarımsaklar ezilene kadar iyice dövüyoruz. Dolmalar pişti ve sosumuz hazır. Dolmanın suyunu hazırladığımız nane ve sarımsak karışımına döküyor karıştırıyor ardından tekrar tencereye dolmaların üzerine gezdiriyoruz. Yemeğimiz artık hazır yanında güzel bir cacık ile servis edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dolma Çeşitleri Nedir?

Dolma Çeşitleri Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma