İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir dolması; kuru incirlerin içerisine ceviz doldurulup, şerbet ile kaynatılıp, üzerine de kaymak koyularak servis edilen bir tatlı türüdür.

İncir dolması çok besleyici ve lezzetli bir tatlıdır. Enerji değeri oldukça yüksektir. Çok enerji veren ve şeker oranı yüksek olan bir tatlı olduğu için şeker hastalığı olanlar için önerilmemektedir.

İncir Dolması Malzemeleri

  • 20-25 tane büyük boy kuru incir
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 tane portakal kabuğu rendesi
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı su

Islatmak için

  • 1,5 su bardağı yarım yağlı süt

Üzeri için

  • Kaymak, krema veya krem şanti

İncir Dolması Nasıl Yapılır?

İncirleri bol su ile iyice yıkayıp bir kap içerisine alalım. Sütü ısıtıp sıcak olarak incirlerin üzerine dökelim ve bir kapak ile kapatarak yaklaşık olarak bir saat kadar bu şekilde bekletelim. Sıcak süt içinde bekletilen kuru incirler yumuşayacaktır.

İncirlerin süt içinde bekletilme süresi bitince, sütün içinden çıkartalım ve yıkayalım. Kuru incirlerin sap kısımlarını kesip kesilen yerden içe doğru bastıralım. Böylece çukur bir çanak görünümü alacaktır.

Cevizleri iri olacak şekilde kıyalım ve bir kase içerisine alalım. Bir tane portakalı yıkayıp kabuğunu rendeleyip cevize ilave edelim. Üzerine tarçın ekleyip karıştıralım. İncir dolmasının iç harcı bu şekilde hazırlanmış olur.

İç harç malzemesinden, incirlerin içerisine dolduralım ve içleri doldurulmuş incirleri bir tencereye dizelim. İncir dolmasının üzerine toz şeker serpilerek bir su bardağı su ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak ocağa koyulur. İncir dolması kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır ve 20 dakika kadar daha kısık ateşte kaynatılır.

İncir dolmasının üzerine krem şanti kullanılacaksa, bir su bardağı soğuk süt ile toz krem şanti iyice çırpılarak hazırlanır. İsteğe göre kaymak veya hazır krema da kullanılabilir. Ayrıca üzerine hiçbir şey ilave etmeden sade olarak da servis edilebilir.

İncir dolması servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Çetinalp

12 Temmuz 2024 Cuma

İncir dolmasının yapımında kuru incirlerin süt içinde bekletilmesi neden önemlidir? Bu adım tatlının lezzetini ve dokusunu nasıl etkiler?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Çetinalp,

İncir dolmasının yapımında kuru incirlerin süt içinde bekletilmesi, incirlerin yumuşaması ve şişerek dolgun bir hale gelmesi için önemlidir. Bu adım, incirlerin lezzetini ve dokusunu belirgin şekilde etkiler. Süt, incirlerin tatlı ve kremsi bir dokuda olmasını sağlayarak, tatlının genel lezzet profilini geliştirir. Ayrıca, sütün içindeki doğal şeker ve proteinler incirlerin daha zengin ve yoğun bir tat kazanmasına yardımcı olur. Bu nedenle, süt içinde bekletme adımı, incir dolmasının hem lezzet hem de doku bakımından daha keyifli ve tatmin edici olmasını sağlar.

Sevgiler,
Çetinalp

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Etli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Etli Tarifi ve Malzemeleri