Biber Dolması Bulgurlu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Biber Dolması Bulgurlu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Bulgurlu, Biber dolması Türk mutfaklarının önde gelen yemeklerinden biridir. Biber dolmasının etlisi, zeytinyağlısı her evde vaz geçilmeyen ve sofraların ana yemeklerindendir. Biber dolmaları genelde pirinç ile yapılır fakat şeker hastaları veya diyet yapan kişiler dolmayı bulgur ile yapar. Bulgurlu biber dolmasının hem kalorisi düşük hem de doyurucudur. Biber dolmasını her hafta yaparım fakat bulgur yerine pirinç kullanırdım. Bu hafta bulgurla yapmayı denedim ve evde ailem çok beğendi farklı ve çok lezzetli, doyurucu olmuş dediler. Dolmanın bulgurlu olması doyurucu niteliği ile çok da bereketli oluyor. Pirinçli dolmadan 2 taneyle doyarken, bulgurlu dolmadan 1 tane yediğinde doyuluyor ve yarına da artıyor.

Biber dolması bulgurlu malzemeler
  • 12 adet dolmalık biber
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı iri dolmalık bulgur
  • Tuz ve karabiber
  • 1 su bardağı kaynar su
Biber dolması nasıl yapılır?

Bir derin yayvan tencereye bir çay bardağı zeytinyağını koyun üzerine kuru soğanı ince ince doğrayın ve üzerine sarımsakları çok küçük doğrayın ve ocağı yakarak soğanları hafif pembeleşene kadar kavurun. Biber salçasını da ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra küçük, küçük doğrayın ve kavrulan soğanların üzerine ilave edip domatesler ezilip suyu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Dolmalık bulguru iyice yıkayın soğan sotesine ilave edip üzerine tuzu ve biberi ekleyip 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin ve üzerine 1 su bardağı kaynar suyu ilave edip karıştırın. Bulgur suyu çektiğinde ocağı söndürün ve iç malzemesinin soğumasını bekleyin. Diğer tarafta dolmalık biberleri iyice yıkayın üzerlerinde yabancı maddelerin kalmamasını sağlayın. Biberlerin sap kısmını kesin ve içindeki tohumları temizleyin. Hazırlanan harç da biberlerin içine çok sıkı olmamak şartıyla yarıdan az fazla doldurun ve ağızlarını domates parçaları ile kapatın. Bir dolmalık tenceresinin içine biber dolmalarını aralarında boşluk bırakmadan dizin. Biberlerin yarısına gelecek şekilde kaynayan suyu ilave edin ve çay kaşığının ucu ile tuz serpin, ocağı yakın. Tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya başlayana kadar harlı ateşte, kaynayınca kısık ateşte biberler pişene kadar kaynatın. Arada bir tencerenin suyunu kontrol edin biberler piştiğinde ocağı söndürün ve 5 dakika kadar dinlenmesini bekleyin. Bulgurlu biber dolmaları servise hazırdır isterseniz sıcak, isterseniz ılık servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Nedir?

Dolma Çeşitleri Nedir?

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri