Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
20 Haziran 2024

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, yöresel bir tarif olarak özellikle Antep bölgesinde kış aylarında sıkça yapılmaktadır. Bu dolmayı diğer kuru patlıcan dolmalarından ayıran en büyük özellik, ekşi tadı ve bol et kullanımıdır. Özellikle acılı yemeklerden hoşlanan kişiler bu yemeği afiyetle tüketeceklerdir.

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Malzemeleri
  • 20 tane kuru patlıcan
  • 450 gr az yağlı kıyma
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı acılı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı erik ekşisi
  • 1 fincan bulgur
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş nane
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2-3 tane kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 küçük fincan sıvıyağ
Dolmanın Sosu İçin
  • 1/2 yemek kaşığı salça
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 bardak kaynar su
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir tencere alalım ve içerisine 2 litre su ilavesi yapıp kaynamaya bırakalım. Kaynama aşamasına gelen suyun içerisine bir fiske tuz atalım ve ardından 20 tane kuru patlıcanı bir kerede ilave edip pişmeye bırakalım. Patlıcanların bu aşamada ne çok pişmiş ne de az pişmiş olması gerekiyor. Tam kıvamında pişirdiğimiz patlıcanları bir kevgirin içerisine alalım ve üzerlerine soğuk su ilavesi yapıp iç harcını hazırlayana kadar suyunun süzülmesini bekletelim.

İç harcı hazırlamak için derin bir karıştırma kabı alalım ve içerisine ilk olarak kıymayı ilave edelim. Kıymanın üzerine 2 tane büyük boy kuru soğanı rendeleyelim ve kıyma ile yoğuralım. Soğan ile özleşen kıymanın içerisine ince kıyım yapılmış maydanozu ve rendelenmiş 2 diş sarımsağı ekleyelim. Kalan baharatları, sıvıyağı, limon suyunu, nar ekşisini ve eğer kullanılıyorsa erik ekşisini ilave edip parmak uçlarımız ile yoğuralım.

Pirinci ve bulguru bir kevgirin içerisine alalım ve suyun altında yıkayıp suyunu süzelim ve karıştırma kabında bulunan harcın içerisine ilave edip güzel bir şekilde yoğuralım. Malzemeler ile kaynaşan karışımı süzülmüş olan dolmaların içerisine doldurmak için tezgâhın üzerine alalım ve bir tane kuru patlıcan alıp içerisine iç harçtan bir yemek kaşığı ilave edelim. Yarısından bir parmak üste gelecek şekilde doldurduğumuz patlıcan dolmasının ağzını kapatalım ve yayvan bir tencerenin içerisine yerleştirelim. Diğer kalan kuru patlıcanları da bu şekilde doldurduktan sonra tencereye dizelim.

Sosunu hazırlamak için bir bardak kaynar suyun içerisine 4 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyelim ve ardından salçayı da ilave edip karışımı çatal ile karıştırarak açalım. Hazırladığımız sosu dolmaların üzerine dökelim ve ocağın ayarını kısık ateşte açıp pişmeye bırakalım. Antep usulü kuru patlıcan dolmalarını 25 dakika kadar ocağın üzerinde kısık ateşte pişirelim ve sürenin ardından dolmalarımızın kapağı kapalı kalacak şekilde bir bezin içerisine sarıp 10 dakika dinlendirelim. Dinlendirdiğimiz Antep usulü kuru patlıcan dolmalarını sıcak olarak sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Dolması Bulgurlu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Bulgurlu Tarifi ve Malzemeleri