Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin çok olmasıdır. Özellikle acılı yemeklerden hoşlanan kişiler bu yemeğe hiç de yabancılık çekmeyeceklerdir ve afiyetle tüketeceklerdir.
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Malzemeler
20 tane kuru patlıcan
450 gr az yağlı kıyma
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çorba kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı acılı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı erik ekşisi
1 fincan bulgur
1 su bardağı pirinç
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kurutulmuş nane
1 tatlı kaşığı sumak
1 çay kaşığı kimyon
2-3 tane kuru soğan
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
1 küçük fincan sıvıyağ
Dolmanın Sosu İçin
1/2 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 bardak kaynar su
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Yapılışı
Antep usulü kuru patlıcan dolmasının yapılışı için öncelikle derin bir tencere alalım ve içerisine 2 litre su ilavesi yapıp kaynamaya bırakalım. Kaynama aşamasına gelen suyun içerisine bir fiske tuz atalım ve ardından 20 tane kuru patlıcanları bir kerede ilave edip pişmeye bırakalım. Patlıcanların bu aşamada ne çok pişmiş, nede az pişmiş olması gerekiyor. Tam kıvamın da pişirdiğimiz patlıcanları bir kevgirin içerisine alalım ve üzerlerine soğuk su ilavesi yapıp iç harcını hazırlayana kadar suyunun süzülmesini bekletelim.
İç harcı hazırlamak için derin bir karıştırma kabı alalım ve içerisine ilk olarak kıymayı ilave edelim. Kıymanın üzerine 2 tane büyük boy kuru soğanı rendeleyelim ve kıyma ile birlikte yoğuralım. Soğan ile özleşen kıymanın içerisine ince kıyım yapılmış maydanozu ve rendelenmiş 2 diş sarımsağı ekleyelim. Kalan baharatları, sıvıyağı, limon suyunu, nar ekşisini ve eğer kullanılıyor ise erik ekşisini ilave edip parmak uçlarımız ile yoğuralım.
Pirinci ve bulguru bir kevgirin içerisine alalım ve suyun altında yıkayıp suyunu süzelim ve karıştırma kabında bulunan harcın içerisine ilave edip güzel bir şekilde yoğuralım. Malzemeler ile kaynaşan karışımı süzülmüş olan dolmaların içerisine doldurmak için tezgahın üzerine alalım ve bir tane kuru patlıcan alıp içerisine iç harçtan bir yemek kaşığı ilave edelim. Yarısından bir parmak üste gelecek şekilde doldurduğumuz patlıcan dolmasının ağzını kapatalım ve yayvan bir tencerenin içerisine yerleştirelim. Diğer kalan kuru patlıcanları da bu şekilde doldurduktan sonra tencereye dizelim ve sosunu hazırlamak için bir bardak kaynar suyun içerisine 4 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyelim ve ardından salçayı da ilave edip karışımı çatal ile karıştırarak açalım. Hazırladığımız sosu dolmaların üzerine dökelim ve ocağın ayarını kısık ateşte açıp pişmeye bırakalım. Antep usulü kuru patlıcan dolmalarını 25 dakika kadar ocağın üzerinde kısık ateşte pişirelim ve sürenin ardından dolmalarımızın kapağı kapalı kalacak şekilde bir bezin içerisine sarıp 10 dakika dinlendirelim. Dinlendirdiğimiz Antep usulü kuru patlıcan dolmalarını sıcak olarak sunum yapalım. Afiyet olsun...
Son Güncelleme : 07.06.2023 23:45:36
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Rüyada Biber Dolması Görmek
Rüyada biber dolması görmek, görülen rüya hayra yorumlanmalıdır, rüyada biber dolması görmek rüya sahibinin iyi kısmetler alacağına işarettir. Rüya sahibinin günlük yaşantısında karşılaşacağı sürprizlerle karşılaşacağı ve mutlu olacağı olaylar yaşaya...
Rüyada Dolma Görmek
Rüyada dolma görmek, farklı sürprizler ile karşılaşılacağına, kişiyi mutlu edecek haber alınacağına işarettir. Ayrıca işle yoluna girecek ve ekonomik durum düzelecek olarak da tabir edilmektedir. Düşman karşısında galip gelineceğine ve artık yaşamın ...
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli, ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok d...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması. Çiğden zeytinyağlı biber dolması için malzemeler: ...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Rüyada Dolma Yemek
Rüyada dolma yemek; enerjisi düşük ve olumsuzlukların yaşanacağı bir rüya olduğunun habercisidir. Rüyada dolma yemek, rüya sahibinin stres yaşayacağı gibi rüyasına yorum yapıldıktan sonra motivasyon düşüklüğünü sağlayacak bir rüyadır. Bu yüzden rüyay...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok hanım biber dolmasını soslu veya tencere de sulu olarak hazırlanmaktadır. Ancak fırında yapıldığı za...
Rüyada Biber Dolması Görmek
Rüyada Dolma Görmek
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Rüyada Dolma Yemek
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Popüler İçerik
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tari...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında s...
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Haziran - 2023