Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kuru Dolma

Antep kuru dolma, Türk mutfağının en gözde yemeklerinden biridir. Bu özel yemek, özellikle misafirlerine hünerlerini göstermek isteyenler için oldukça etkileyici bir tercih olabilir. Ramazan ayında iftar sofralarında ara sıcak olarak ikram edilebildiği gibi, diğer günlerde salata olarak da sunulabilir. Antep kuru dolmayı yaz aylarında kendi imkânlarınızla kurutabileceğiniz gibi, hazır olarak da temin edebilirsiniz.

Antep Kuru Dolmanın Hazırlık Aşamaları

Antep biberinden yapacaksanız, acı olma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Eğer mümkünse, iç harcını bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında dinlendirirseniz, yağ ve baharatların iyice içine çekilmesini sağlayarak daha lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz. Pişirme aşamasında kemikli et kullanımı damak zevkinize bağlıdır, ancak et yerine et suyu da tercih edebilirsiniz.

Kuru Malzemelerin Haşlanması

Antep kuru dolma yaparken en önemli hususlardan biri, kuru malzemelerin haşlanma şeklidir. Malzemelerin çok fazla haşlanmaması oldukça önemlidir. Eğer çok fazla haşlarsanız, doldururken ve pişirme aşamasında dağılma ihtimali ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, biberler acı ise önce patlıcanları haşlamakta fayda vardır. Lezzetin sırrının sarımsak ve limon tuzunda olduğunu unutmayalım.

Antep Kuru Dolma Malzemeleri

  • 12 adet kuru Antep patlıcanı
  • 12 adet kuru Antep biberi (isteğe göre acı veya tatlı)
  • 2-3 parça kemikli et

İç Malzemesi

  • 500 gr yarım yağlı kıyma
  • 3 adet kuru soğan
  • 400 gr pirinç
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 6 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı limon tuzu veya yarım limon suyu
  • Yeteri kadar tuz

Sos Malzemesi

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5-2 su bardağı kaynar su

Antep Kuru Dolma Nasıl Yapılır?

Geniş bir tencereye bol miktarda su koyun ve kaynatın. Bir başka tencereye veya kaba soğuk su doldurun. Kaynayan suyun içine kurutulmuş biber ve patlıcanları atın ve 1-2 dakika, yani patlıcan ve biberler yumuşayana kadar haşlayın. Kuru malzemeler yumuşar yumuşamaz kevgir yardımıyla kaynayan sudan çıkarıp soğuk suyun içine atın. Malzemeler soğuyunca suyunu iyice süzün.

İç Harcı Nasıl Yapılır?

Pirinçleri yıkayın ve yarım saat kadar ılık suda bekleterek suyunu süzün. Soğan ve sarımsakları ince ince yemeklik doğrayın. Pirinç, soğan, sarımsak, kıyma, salça ve geriye kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın. Haşladığınız patlıcan ve biberleri hazırladığınız harç ile hemen hemen yarısına kadar, sıkıştırmadan doldurun ve ağızlarını birbirine yapıştırın. Tencerenizin altına kemikleri koyun ve üzerine kuru Antep dolmalarını dizin.

Sos Nasıl Yapılır?

Tereyağını eritin ve içine domates salçası ile biber salçasını, toz şekeri ekleyerek kavurun. Yavaşça sıcak suyu ekleyin. Hazırladığınız sosu Antep kuru dolmalarının üzerine dökün ve önce orta ateşte, sonra kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Ara sıra suyunu kontrol etmeyi unutmayın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Nedir?

Dolma Çeşitleri Nedir?

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri