Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva dolması; Anadolu'nun en güzel yöresel tatlarından biridir. Malatya ve çevresinde daha çok bilinir. Ayva dolmasını layıkı ile yapabilmek için tabi ki biraz ustalık ve biraz yöresinin havasını solumuş olmak şarttır. Ama yine de ortalama ölçüde bir ayva dolması yapmak zor değildir. Bu yazıda da ilk defa deneyecek olanlar ve mutfak konusunda bilgi haznesini geliştirmek isteyenler için genel hatlarıyla ayva dolması için gerekli malzemelerden ve tarifin hazırlanışından bahsedeceğiz:

Ayva dolması için gerekli malzemeler
  • 200-250 gram kıyma
  • 6 adet ayva
  • 2-3 çay kaşığı pirinç
  • 2 tatlı kaşığı salça
  • 3-4 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • Yeterli miktarda maydanoz ve nane
  • 1'er tatlı kaşığı tuz, karabiber
Ayva dolması tarifi nasıl yapılır?
  • Ayva dolması pişirmek için yapılması gereken işlemler aslında tipik biber dolması, kabak dolması, vs. Tariflere epey benzemektedir. Yani temel olarak içi doldurulacak bir meyve ve sebze ile doldurulacak olan karışımdan ibarettir.
  • Bunun için ilk olarak hazırlanmış olan ayvalar yıkanır, temizlenir, kabukları soyulur ve içleri doldurulmak üzere oyulur.
  • Doldurulacak olan ayvalar bu şekilde hazır hale getirildikten sonra sırada ayva dolması için doldurulacak malzemeler vardır.
  • Dolma için ilk önce maydanoz ve soğanın ince ince kıyılması gereklidir.
  • Soğan ve maydanoz bu şekilde hazırlandıktan sonra bir kapta kıyma, soğan, maydanoz, tuz, karabiber, nane karıştırılır ve yeterli miktarda su ilave edilerek homojen oluncaya kadar yoğrulur.
  • Ayva dolması içi de bu şekilde hazırlandıktan sonra ayvaların içi doldurularak bir tencereye bitişik olarak dizilir. Geriye tereyağını ve salçasını eklemek kalmıştır.
  • Bunun için de bir tavada tereyağı eritilir. Sonrasında da hazırlanmış olan salça; yeterli miktarda su ve tuz ile bu tereyağında kızartılır.
  • Kızaran bu karışım da tencereye dizilmiş durumda olan ayva dolmalarının üzerinde gezdirilir.
  • Son adım olarak ayva dolması fırında pişmeye bırakılır. Fırından alınıp yeterince ılıdıktan sonra ayva dolması servis etmeye hazırdır.
Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Dolması İçi Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Tarifi ve Malzemeleri