Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması, Yöresel bir tarif olan karın dolması iyi yapıldığı zaman tadına doyulmayacak bir tariftir. Özellikle sakatat sevenlerin vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Diğer adı işkembe veya mumbar dolması olarak geçer. Yapımı bayağı zahmetli olan bu yemek Türk kültürüne ait ve yöresel mutfak ziyafetlerinde olmazsa olmaz bir çeşittir. Tarifimize geçelim.

Karın Dolması için malzemeler
  • 1 adet kuzu işkembe
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı bulgur
  • 2 adet yemeklik kuru soğan
  • 200 gr orta yağlı yemeklik kıyma (Tamamen tercihe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz ve karabiber
Karın Dolması Nasıl Yapılır?

Karın dolması için kullanacağımız işkembenin temizlenmesi safhası çok dikkatli yapılmalıdır. Almış olduğumuz işkembe kaba pisliğinden arındırılmamışsa işleme buradan başlamamız gerekir. Ama işkembeler artık içindeki yabancı atıklardan temizlenmiş olarak satılıyor. Kaba pislikten arındırdıktan sonra önce dış yüzeyini temizleyerek işe başlamalıyız. Bu işlemden sonra işkembe önceden kaynatılmış suya batırılıp çıkarılır. Dış yüzey kaya tuzu ile ova, ova birkaç kez yıkanır. Daha sonra tüm zararlı bakterilerden arındırmak amacı ile karbonat ve sirke ile birkaç kez daha yıkanır. Bu aşamadan sonra 1 gün boyunca sık, sık suyunun değiştirilmesi sureti ile beklemeye alıyoruz. Ertesi gün iç yüzeyini temizleme işlemini gerçekleştiriyoruz. Bir şiş ya da ince uzun bir şeyle işkembenin tersi yüzüne çevrilir. Bir et tahtasına alınarak bıçağın arka ucu ile iyice kazınır. Bu aşamada sık sık suya tutalım ki gözümüzden kaçan bir şey olmasın. İşkembeler bir kaba alınır ve iri taneli bir tuz yardımı ile ovulur. Kaya tuzu tercih edilirse daha iyi olur. Bu işlemi 3-4 kez yapmamız da fayda var. İç yüzeyini de bu şekilde temizledikten sonra yine su dolu bir kaba alıp ve bu suyu sık, sık değiştirmek sureti ile 1 günde bu şekilde bekletiyoruz. En zorlu aşamayı bu şekilde bitirmiş oluyoruz.

İç harcın hazırlanması, Soğanlar yemeklik şekilde küçük doğranır. Pirinç ve bulgur iyice yıkanıp süzülür. Kıyma, kırmızı biber, tuz, karabiber, domates salçası ve biber salçası, sıvıyağ iyice yoğurularak karıştırılır.

Kuzu karnını sarılacak şekilde bıçak yardımı ile eşit parçalara ayıralım ve hazırladığımız harçtan her birine koyarak bir iğne iplik yardımı ile dikelim. Pişime aşamasını düdüklü tencere ile yapmanızı öneririm. Çünkü işkembenin pişmesi oldukça zordur. Düdüklü tencereye bir yemek kaşığı salça ve tereyağı eklenir ve salçanın kokusu çıkana kadar kavrulur, suyu ve tuzu eklendikten sonra kaynaması beklenir. Kaynayan salçalı suyun içine doldurup dikmiş olduğumuz karınlar koyulur ve yaklaşık 45- 50 dakika pişmeye bırakılır. Güzel bir servis tabağına alınıp sıcak, sıcak afiyetle yenilir.

Ellerinize sağlık.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuş Üzümlü Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Piliç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Piliç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması