Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma pek çok kişinin severek yediği ancak zahmetli bir yemek olması sebebiyle yapmaktan kaçındığı yemekler arasında yer alır. Eğer misafiriniz gelecekse özenerek hazırlayabileceğiniz bu yemek hafif ekşili tadıyla ve hafif bir yemek olması sebebiyle en doğru tercih olacaktır. Sadece misafirleriniz için değil çocuklarınız için de ev yemeklerini sevdirecek bir yemek olduğunu söyleyebiliriz. Kuru patlıcan, taze patlıcan, dolmalık biber ya da kabak kullanarak hazırlayabileceğiniz Ekşili Dolma size farklı yemek çeşitlerine sahip olabilmeniz açısından da kolaylık sağlamaktadır.

Ekşili Dolma Malzemeleri
  • 250 gram kıyma
  • 1 küçük su bardağı pirinç
  • 1 avuç ince bulgur
  • 2 soğan
  • 3 domates
  • 5 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım çorba kaşığı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • Birkaç dal nane
  • Birkaç dal dereotu
  • 2 kaşık nar ekşisi
  • Zeytinyağı
  • Pul biber, tuz, karabiber, kimyon
  • 1 kibrit kutusu kadar tereyağı
  • Kuru ya da taze patlıcan, dolmalık biber veya kabak
  • Sosu için 1 limon ve kuru nane
Ekşili Dolma Nasıl Yapılır?

İlk olarak dolma olarak kullanacağınız malzemenin (Taze patlıcan, kuru patlıcan, dolmalık biber ya da kabak) hazırlanması gerekir. Eğer taze patlıcan kullanacaksanız önce soyup içini boşaltın ve tuzlu suda bekletin. Eğer kuru patlıcan kullanacaksanız kaynar suda yumuşayana kadar bekletin. Biber kullanacaksanız kabuğunu çıkarıp yıkayın ve süzün. Kabak kullanacaksanız soyun ve içini boşaltıp su içerisinde bekletin. Bu arada sebzelerin yanlarından kürdanla birkaç delik açmayı da unutmayın.

Dolmalık malzemeler hazırlandıktan sonra bekletilirken bir yandan da iç harcınızı hazırlayın. İlk olarak pirincinizi ve bulguru birkaç kez sudan geçirerek iyice yıkayın ve süzülmesi için bir kenara bırakın. Domateslerin kabuklarını soyup incecik doğrayın ve bir kâseye koyun. Zeytinyağını tencereye alın ve soğanı incecik kıydıktan sonra sarımsağı da ezip yağda pembeleşene kadar kavurun. Sonra kıymayı, pirinci ve bulguru ekleyerek tekrar kavurun. Daha sonra domatesi ve salçanızı ekleyip tekrar karıştırın. Nane, dereotu, maydanozu da ekleyip tekrar karıştırın. Baharatlarınızı da ekleyerek biraz daha karıştırın. Daha sonra nar ekşisini ekleyin ve bir çay bardağı suyu da ekleyip suyunu çekene kadar karıştırın. Daha sonra iç harcınızı dinlenmesi için hafif tencere kapağını aralayarak bekletin.

Bir tatlı kaşığı yardımı ile iç harcınızı dolmalık malzemelerinize doldurun. İçini doldurduğunuz dolmaları domatesten yaptığınız kapaklarla kapatın ve üzerine tereyağınızdan biraz parça koyun. Dolmaları pişireceğiniz tencerenize zeytinyağını alın, biraz salça ekleyin ve göz göz olana kadar pişirin ve dolmaları tencereye dizin. Daha sonra bir bardak kaynar suda ekleyip pişirin. Piştikten sonra bir kaba limonun suyunu sıkın, sarımsak ezin ve nane ekleyin ve dolmaların üzerinde bu sosu gezdirin. Eğer ekşiyi çok seviyorsanız iç harcını hazırlarken de nar ekşisi ile limon suyu da ekleyebilirsiniz. Bu aşamadan sonra 5 dakika daha pişirin ve soğumaya bırakın.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Antep Usulü Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori?

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Bulgurlu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Bulgurlu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Dolma Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri