Biber Dolması Etli Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Biber Dolması Etli Tarifi ve Malzemeleri

Biber dolması etli geleneksel Türk mutfağının en önemli yemeklerinden biridir. Osmanlı mutfağından beri Türkler'in biber dolması yaptığı bilinmektedir. Etli biber dolması genellikle kuzu etinden yapılmasına rağmen diğer kırımızı etler de kullanılabilir. Yağ oranı yüksek gerdan ve antrikottan elde edilen kıyma kullanılır. Küçük parçalara ayrılmış kuşbaşı et ile yapanlar da vardır. Dolmalık biber en çok kullanılan türdür ve adını da bu yemekten almıştır. Renk olarak genellikle yeşil ve kırmızı biberler kullanılır fakat tatları arasında belirgin farklar yoktur. Paprika ve çarliston biber kullananlar da vardır. İç malzeme olarak patlıcan, kabak, yaprak sarma gibi türler ile farkı yoktur. Pişirme süresi farklı olmasına rağmen aynı tencerede bu türlerin beraber pişirebilir olduğunu aklınıza yazabilirsiniz. Biber dolması etli yapmak isteyenler için malzemeler ve tarif şu şekildedir.

Biber dolması etli malzemeler
  • 14 adet orta dolmalık biber (Paprika kullanmayı tercih edenler için 5-6 tane yeterli olacaktır.)
  • 1 adet kuru soğan
  • 150 gram kıyma (Yağlı olmasına dikkat edin.)
  • 2 adet domates
  • 2 su bardağı pirinç (Kırık mısır da ekleyebilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, pul biber ve kara biber
  • Yarım yemek kaşığı tuz
  • Yarım demet maydanoz ve dereotu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (Zeytinyağı tercih edilir)
Ek olarak bazı mutfaklarda özellikle güney kesimlerde nar ekşisi ve sarımsak da eklenebilir.

Biber Dolması Etli Nasıl Yapılır?

Biberlerin sapları çıkartılır ve bıçak yardımıyla içi boşaltılır. Yıkanır ve içi tuzlanır. Altlarına bıçak ile küçük bir kesik atılır. İç harcı için soğanlar ince kıyılır ve yağ eklenen tencerede pembe renk alıncaya kadar kavrulur. Kavrulma tamamlanınca kıyma eklenir ve 7-8 dakika yüksek ateşte karıştırılarak pişirilir. Üstüne yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinç eklenir. Ek olarak salça, kabukları soyulup doğranmış domates baharatlar, tuz eklenip bir taşım sıcak su dökülür ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Pişirme işi tamamlandıktan sonra doğranmış maydanoz ve dereotu eklenir ve karıştırılır. İç harç sıcaklığını kaybettikten sonra biberlerin içine doldurulur. Çok bastırmadan doldurma yapmalısınız. Çünkü pirinçler piştikçe hacim kazanmaya devam edecektir. İçleri doldurulan biberlerin üstü domates veya biberlerin saplarıyla kapatılıp tencereye üzeri yukarı bakacak şekilde dizilir. Biberlerin boyunu aşmayacak kadar su eklenir ve kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye başlanır. Yaklaşık yarım saat pişirdikten sonra biber dolması etli hazır olacaktır. Süzme yoğurt ile servis edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Katıklı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri