Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu herkesin beğenerek tükettiği bir dolma çeşidi olarak sofralarımıza gelerek yerleşmiştir. Bu harika ve leziz dolmayı akşam yemeklerinizde kabul günlerinizde canınızın çektiği zamanlarda hazırlayarak sevdikleriniz ve kendiniz için mükemmel bir zeytinyağlı kuru patlıcan dolması hele bir de üzerine bol limon sıkarak harika bir ziyafeti çekebilirsiniz. Bu enfes dolmayı şimdi birlikte hazırlamaya ne dersiniz.

Kuru Patlıcan Dolması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 20- 25 adet kuru patlıcan
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 7-8 diş sarımsak
  • Yarım çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım çorba kaşığı Acı biber salçası
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı dolmalık pirinç
  • Yarım çorba kaşığı toz şeker
  • Yarım demet taze nane (Yoksa 1 tatlı kaşığı kuru nane)
  • Yarım demet dereotu (İnce kıyılmış)
  • Yarım demet maydanoz (İnce kıyılmış)
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber (Teze çekilmiş)
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 3-4 çorba kaşığı sumak ekşisi veya nar ekşisi
  • 1 adet limon suyu

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?


Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması hazırlamaya ilk olarak kuru patlıcanları haşlamak için uygun bir tencereye yeteri kadar su ilave ederek kaynamaya bırakalım. Ardından kaynayan suyun içine alarak 8-10 dakika kadar kaynatarak suyunu süzelim ve patlıcanların üzerine tekrar kaynamış su ilave ederek patlıcanlar yumuşayıncaya kadar haşlayalım (Süzme işlemini 3-4 defa tekrarlayalım, aksi halde patlıcanların acı suyu çıkmaz ve bir acılık oluşur) ayrıca patlıcanları fazla haşlamamaya özen gösterelim. Patlıcanlar dağılmayacak şekilde yumuşadıktan sonra ocaktan alarak haşlama suyunu süzdürüp soğuk sudan geçirerek süzülmeye bırakalım. Bizde bu arada iç harcımızı hazırlayalım.

İç harcımızı hazırlamak için başka bir tencereye 1,5 çay bardağı zeytinyağını ilave ederek ocağa alıp ısıtalım ve üzerine kabukları soyularak ince yemeklik doğranmış 3-4 adet kuru soğan, 7-8 diş sarımsakları ilave ederek pembeleşinceye kadar kavuralım. İyice kavrularak diriliklerini kaybeden soğan ve sarımsakların üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası yarım çorba kaşığı biber salçalarını ilave ederek kavurmaya devam edelim. Ardından yıkanarak süzdürülmüş 1,5 su bardağı pirinci tenceremize ekleyip karıştırarak kavurmaya devam edelim. Pirinçlerin üzerine yarım çorba kaşığı toz şeker, yeteri kadar tuz ilave ederek karıştıralım ve birkaç dakika daha kavuralım. Kavrulmakta olan iç harcımızın üzerine yarım su bardağı kadar sıcak su ekleyerek harcımızı kısık ateşte eklediğimiz suyu çekene kadar pişirelim.

Daha sonra iç harcımız eklenilen suyu çektikten sonra üzerine ince ince kıyılmış maydanoz, dereotu, taze nane, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 2 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuz ilave ederek iç harcımızı iyice karıştırarak harmanlayalım. Hazır hale gelen iç harcımızı önceden haşlanarak süzülmeye bırakılmış patlıcanların içine üzerlerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde fazla sıkıştırmadan özenli bir şekilde doldurduktan sonra uygun bir tencereye tek tek dizelim. Ardından üzerine dolmaların altında bir parmak kalacak şekilde sıcak su ilave ederek dolmaların üzerine bir porselen yemek tabağı kapatarak dolmaların dağılmamalarını sağlayalım.

Ardından dolmamız kaynayana kadar orta ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişmeye bırakalım. Dolmamızın üzerine pişmeden 15 dakika kadar önce sumak ekşisini veya nar ekşisi ilave ederek pirinçler ve patlıcanlar yumuşadıktan sonra dolmamızı ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Hazır hale gelen zeytinyağlı kuru patlıcan dolmamız tamamen soğuduktan sonra servis tabağına alarak üzerine arzuya göre limon suyu ilave ederek servise sunalım.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 20.01.2024 07:28:26
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması.Çiğden zeytinyağlı biber dolmasıiçin malzemelerYarım kil...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Hanım biber dolmasını soslu veya tencerede sulu olarak hazırlanmaktadır. Ancak fırında yapıldığı zam...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Benim uyguladığım ve çok beğendiğim tarifi veriyorum size. Tarifte nar ...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yakl...
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber dolması içerisine konulan malzemeye göre kalori oranı değişmektedir. Biber dolması kaç kalori ...

 

Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori?
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Etsiz Biber Dolması
Biber Dolması İçi
Pirinçli Biber Dolması
Popüler İçerik
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan  en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan, gerek ana yemek olarak sunulan, gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek...
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere h...
Kıymalı Biber Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolm...
Soğan Dolması
Soğan Dolması
Soğan dolması, gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp kon...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024