Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili dostlar. Bugün sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının tarifini paylaşacağız. Bu enfes dolma, ününü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak tüm yurda yayılmış ve herkesin beğenerek tükettiği bir lezzet haline gelmiştir. Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması, akşam yemeklerinde, özel günlerde veya canınızın çektiği her an hazırlayabileceğiniz mükemmel bir seçenektir. Üzerine bol limon sıkarak servis ettiğinizde, harika bir ziyafet çekebilirsiniz. Şimdi bu enfes dolmayı birlikte hazırlamaya ne dersiniz?

Kuru Patlıcan Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 20-25 adet kuru patlıcan
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 7-8 diş sarımsak
  • Yarım çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım çorba kaşığı acı biber salçası
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı dolmalık pirinç
  • Yarım çorba kaşığı toz şeker
  • Yarım demet taze nane (Yoksa 1 tatlı kaşığı kuru nane)
  • Yarım demet dereotu (İnce kıyılmış)
  • Yarım demet maydanoz (İnce kıyılmış)
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber (Taze çekilmiş)
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 3-4 çorba kaşığı sumak ekşisi veya nar ekşisi
  • 1 adet limon suyu

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Kuru Patlıcanları Hazırlama

İlk olarak kuru patlıcanları haşlamak için uygun bir tencereye yeteri kadar su ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra kuru patlıcanları ekleyin ve 8-10 dakika kadar haşlayın. Ardından suyunu süzüp patlıcanları tekrar kaynar suya koyarak yumuşayana kadar haşlamaya devam edin. Bu süzme işlemini 3-4 kez tekrarlayın, aksi halde patlıcanların acı suyu çıkmaz ve dolmalarınızda acı bir tat oluşur. Patlıcanlar yumuşadıktan sonra ocaktan alın, haşlama suyunu süzüp soğuk suyla durulayarak süzülmeye bırakın.

İç Harcın Hazırlanması

İç harcı hazırlamak için başka bir tencereye 1,5 çay bardağı zeytinyağını ekleyip ısıtın. Üzerine ince yemeklik doğranmış 3-4 adet kuru soğan ve 7-8 diş sarımsağı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından 1 çorba kaşığı domates salçası ve yarım çorba kaşığı biber salçasını ekleyip kavurmaya devam edin. Yıkanmış ve süzülmüş 1,5 su bardağı pirinci ekleyip karıştırarak kavurun. Üzerine yarım çorba kaşığı toz şeker ve yeteri kadar tuz ilave ederek karıştırın ve birkaç dakika daha kavurun. Kavrulan harcın üzerine yarım su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin.

Suyunu çeken iç harcın üzerine ince kıyılmış maydanoz, dereotu, taze nane, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 2 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuz ekleyip karıştırarak harmanlayın. Hazır hale gelen iç harcı, önceden haşlanmış ve süzülmüş patlıcanların içine, üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun ve uygun bir tencereye tek tek dizin. Üzerine dolmaların altında bir parmak kalacak şekilde sıcak su ekleyin ve dolmaların dağılmaması için üzerlerine bir porselen yemek tabağı kapatın.

Pişirme ve Servis

Dolmaları kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişmeye bırakın. Pişmeye yakın, yaklaşık 15 dakika önce sumak ekşisi veya nar ekşisini ekleyin. Patlıcanlar ve pirinçler yumuşadıktan sonra dolmaları ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuyan zeytinyağlı kuru patlıcan dolmalarını servis tabağına alıp üzerine arzuya göre limon suyu ekleyerek servise sunun.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mefkure

21 Temmuz 2024 Pazar

Bu tarifi denemek istiyorum ama patlıcanların acı suyu çıkmazsa dolmaların tadı nasıl olur? Yeterli süzme işlemi yapmazsam acı bir tat kalır mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mefkure,

Patlıcanların acısını almak için tuzlu suda bekletmek önemli bir adımdır. Eğer yeterince süzmezsen, dolmaların tadı biraz acı olabilir. Patlıcanları tuzlu suda beklettikten sonra iyice yıkayıp süzmek, acıyı azaltmada etkili olur. Umarım tarifi dener ve beğenirsin! Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kulaktan Dolma Tarifler ve Malzemeleri

Kulaktan Dolma Tarifler ve Malzemeleri