Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında kadınların güneş ışığında kuruttukları patlıcanların, kış geldiğinde doldurularak hazırlanmasıyla yapılan bir yemektir.

Özellikle güneş ışığında kurutulmuş patlıcanlar, lezzetlerinin yanı sıra sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli Halep dolmasını akşam yemeği olarak, zeytinyağlı Halep dolmasını ise kabul günlerinizde konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Halep Dolması Malzemeleri

  • 20 adet kuru patlıcan
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı margarin
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ

Halep Dolması Nasıl Yapılır?

Derin bir tencereye sıcak su ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynayan suyun içine kuru patlıcanları ekleyin ve patlıcanlar suyun yüzeyine çıkana kadar kaynatın. Kaynamış patlıcanları kontrol edin ve hafif yumuşayınca sudan çıkarıp soğuk suya batırın.

Patlıcanlar soğurken, iç harcını hazırlamaya başlayın. Kıymayı derin bir kaba alın ve üzerine soğanları rendeleyin. Pirinçleri bol su ile yıkayıp kıymalı harcın yanına ekleyin ve baharatları da ilave ederek karıştırın. Ardından diğer malzemeleri ekleyin ve parmak uçlarınızla iyice yoğurun.

Hazırladığınız iç harçtan bir yemek kaşığından az olacak şekilde alarak patlıcanların içine doldurun ve tüm patlıcanları bu şekilde doldurun. Doldurma işlemi bittikten sonra patlıcanları elinizle hafifçe bastırarak düzleştirin ve yayvan bir tencereye yerleştirin. Dolmalar tencereye girdikten sonra üzerlerine bir tabak kapatın.

Bir su bardağı sıcak suyu tencereye ekleyin ve dolmaları pişmeye bırakın. Patlıcanların dış kısımları haşlandığı için bu aşamada dolmaların içlerinin pişmesi yeterli olacaktır. Pirinçler hafif şiştikten sonra ocağı kapatın ve birkaç dakika dinlenmeye bırakın. Yemeği sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri