Halep Dolması Halep dolması, yaz aylarında kadınların güneş ışığında kuruttukları patlıcanların, kış geldiğinde doldurularak hazırlanmasıyla yapılan bir yemektir. Özellikle güneş ışığında kurutulmuş patlıcanlar, lezzetlerinin yanı sıra sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli Halep dolmasını akşam yemeği olarak, zeytinyağlı Halep dolmasını ise kabul günlerinizde konuklarınıza ikram edebilirsiniz. Halep Dolması Malzemeleri
Halep Dolması Nasıl Yapılır? Derin bir tencereye sıcak su ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynayan suyun içine kuru patlıcanları ekleyin ve patlıcanlar suyun yüzeyine çıkana kadar kaynatın. Kaynamış patlıcanları kontrol edin ve hafif yumuşayınca sudan çıkarıp soğuk suya batırın. Patlıcanlar soğurken, iç harcını hazırlamaya başlayın. Kıymayı derin bir kaba alın ve üzerine soğanları rendeleyin. Pirinçleri bol su ile yıkayıp kıymalı harcın yanına ekleyin ve baharatları da ilave ederek karıştırın. Ardından diğer malzemeleri ekleyin ve parmak uçlarınızla iyice yoğurun. Hazırladığınız iç harçtan bir yemek kaşığından az olacak şekilde alarak patlıcanların içine doldurun ve tüm patlıcanları bu şekilde doldurun. Doldurma işlemi bittikten sonra patlıcanları elinizle hafifçe bastırarak düzleştirin ve yayvan bir tencereye yerleştirin. Dolmalar tencereye girdikten sonra üzerlerine bir tabak kapatın. Bir su bardağı sıcak suyu tencereye ekleyin ve dolmaları pişmeye bırakın. Patlıcanların dış kısımları haşlandığı için bu aşamada dolmaların içlerinin pişmesi yeterli olacaktır. Pirinçler hafif şiştikten sonra ocağı kapatın ve birkaç dakika dinlenmeye bırakın. Yemeği sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun. |