Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek olarak, zeytinyağlı halep dolmasını ise kabul günlerinizde konuklarınıza ikramlık olarak sunum yapabilirsiniz.

Halep Dolması Malzemeleri
  • 20 tane kuru patlıcan
  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı margarin
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 şeker kaşığı limon tuzu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
Halep Dolması Nasıl Yapılır?

Derin bir tencerenin içerisine sıcak su ilavesi yapalım ve kaynamaya bırakalım. Kaynayan suyun içerisine halepleri alalım ve patlıcanlar suyun yüzüne çıkana dek kaynatalım. Kaynamakta olan halepleri kontrol edelim ve hafif yumuşayınca suyun içerisinden alıp soğuk suya tutalım. Halepler soğurken bizde iç harcını hazırlamaya geçelim.

Kıymayı derin bir kabın içerisine alalım ve üzerine kuru soğanları rendeleyelim. Pirinçleri bol su ile yıkayıp kıymalı harcın yanına alalım ve baharatları da ekleyip karıştıralım. Akabinde kabımızın içerisine diğer malzemeleri ekleyelim ve parmak uçlarımız ile güzelce yoğuralım. Yoğurduğumuz iç harçtan bir yemek kaşığından az olacak şekilde dolmalarımızın içerisine ilave edelim ve bütün halepleri bu şekilde dolduralım. Doldurma işlemi bittikten sonra Halepleri elimiz ile yassılaştıralım yayvan bir tencerenin içerisine yerleştirelim. Dolmalar tencereye girdikten sonra üzerlerine bir tabak kapatalım. Ardından bir su bardağı sıcak suyu tencerenin içerisine boşaltalım ve dolmaları pişmeye bırakalım. Haleplerin dış kısımları haşlandığı için bu aşamada dolmaların içleri pişse yeterli olacaktır. Haleplerin pirinçleri hafif şiştikten sonra ocağın altını kapatalım ve birkaç dakika dinlenmeye bırakalım. Dinlendirdikten sonra yemeğimizi sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Katıklı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri