Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması

Kara lahana dolması, hem sağlıklı hem de oldukça lezzetli bir yemektir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesi tavsiye edilmektedir. 1 porsiyon kara lahana dolması yaklaşık olarak 230 kaloriye eşdeğer olduğu için yanında ekmek tüketilmesi pek önerilmez. Eğer bir dilim ekmek ile bir porsiyon kara lahana dolması ve üzerine birkaç kaşık sarımsaklı yoğurt tüketirseniz, toplam kalori miktarı yaklaşık 430 kalori civarında olur. Bu kalori miktarı sizi korkutmasın; bir porsiyon kara lahana dolması gün boyu tok kalmanıza yardımcı olacaktır.

Kara Lahana Dolması Malzemeleri

  • 3-4 bağ kara lahana
  • 250-300 gr az yağlı kıyma
  • 1 su bardağı kırık pirinç
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 1 orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 kahve kaşığı acı biber salçası
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1-2 diş iri sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • Yeteri kadar sofra tuzu

Sosu İçin

  • 1 çorba kaşığı hakiki tereyağı
  • 1 kahve kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığının yarısı kadar tuz
  • 2 su bardağı kaynar su

Kara Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Kara lahana dolması için ilk olarak pazardan veya marketten aldığınız kara lahanaların sap kısımlarını kesip bol suyun altında iyice yıkayın. Lahanalar, yetiştikleri ortam gereği çamurlu veya topraklı olabilir. Ardından derin bir tencerenin içerisine su ilave edin ve su kaynamaya başladığında saplarını kestiğiniz kara lahanaları suyun içerisine ilave edin. Birkaç dakika kadar haşladıktan sonra kevgir ile kara lahanaları sıcak suyun içerisinden çıkarıp suyunu süzmesi için bekletin.

İç harcı hazırlamak için kıymayı derin olmayan ama büyük bir karıştırma kabının içerisine alın ve üzerine soğanları rendeleyip yoğurun. Kıymanın rengi hafif koyulaşınca tuz, baharatlar, rendelenmiş sarımsak, biber salçası ve domates salçasını ekleyip karışımı iyice yoğurun. Ardından maydanozları yıkayıp ince kıyım yapın ve kıymalı harcın içerisine ekleyin. Nar ekşisini, bir tane kabuğu soyulmuş ve ince doğranmış domatesi, yıkanmış bulgur ile pirinci de karıştırma kabına alıp güzelce yoğurun ve dinlenmesi için buzdolabına kaldırıp 5-10 dakika kadar bekletin.

Kara lahanaları sarmak için bir tane kara lahanayı damar kısmı üste gelecek şekilde tezgahın üzerine alın ve keskin bir bıçak yardımıyla lahananın damar kısmını dikkatlice kesip çıkarın. Ardından kara lahananın baş kısmına yani saplarını kopardığınız yere bir tatlı kaşığı kadar iç harçtan ilave edin ve yanlara doğru harcı yayın. Lahananın yanlarından içe doğru hafif parçalar alıp rulo şeklinde sarın ve düdüklü tencerenin içerisine alın. Bütün kara lahanaları aynı şekilde sarıp düdüklü tencereye rastgele dizin. Ayrı bir tavada tereyağı ile salçayı hafifçe kavurun. Tavanın içerisine 1-2 su bardağı kadar su ilave edip tuz serpiştirin ve sosu tencerenin içerisine dökün. Sos ile birleşen kara lahana dolmasını kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar pişirin ve sıcak olarak sunum yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Haber Bülteni