İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe dolması, Doğu bölgesinde yaşayan kişilerin ve Arap halkının çok sık yaptığı bir lezzettir. İşkembe dolmasının Arap mutfağına ait olduğu hakkında bir söylenti olsa da bu konu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Mardin ilçelerinde sık, sık yapılan işkembe dolması Kibbe, kibbeh ve kibe olarak adlandırılıyor. İşkembe severlerin bu yemeği mutlaka tatmalarını tavsiye ederiz. İç Anadolu, eğe ve Marmara bölgesinde pek yapılmayan işkembe dolması aslında bir kültür zenginliğimizdir ve devamlı olmasa da yapılmasın da fayda vardır. Bu lezzetlerin unutulmaması adına hadi başlayalım işkembe dolmasına.


İşkembe Dolması Malzemeleri

  • 3 tane kuzu işkembe
  • 1 su bardağı pirinç veya bulgur
  • 200 gr kuşbaşı et
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı su
  • 3 diş sarımsak
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı kimyon, yenibahar ve reyhan
  • 2 tane orta boy kuru soğan

İşkembe Dolması Nasıl Yapılır?


Temizlenmiş olarak aldığımız işkembeleri sirke ve tuz ile iyice ovalım ve ardından soğuk su ile yıkayalım. Bu işlemi birkaç defa tekrarlayalım ve işkembenin ağır kokusunun gitmesinin sağlayalım. Yıkanmış olduğumuz işkembelerden el büyüklüğünde parçalar keselim ve iç malzemesini hazırlayana kadar sirkeli suyun içerisinde bekletelim.

İç harcı için; Fazla derin olmayacak bir tencere alalım ve içerisine yağı ilave edip ocağın altını açalım. Ardından soğanları küp şeklinde doğrayalım ve yağın içerisine ilave edip kavuralım. Rengi değişmiş soğanların içerisine doğranmış etleri ilave edip kavurma işlemini sürdürelim. Akabinde sote yapılmış etlerin yanına baharatları ve bulguru ekleyip karıştıralım ve hemen ardından sıcak su ilavesi yapıp pişmeye bırakalım. Suyunu çeken malzemelerden yıkanmış ve kurulanmış işkembelerin içerlerine bir, iki yemek kaşığı ilave edelim ve işkembelerin kenarlarından dikelim. Bu aşamada işkembelerin içlerine fazla iç malzemeden koymamak gerekiyor. Aksi halde iç harcı çok sert oluyor ve işkembeler pişerken küçüldüğü için dayanamayıp patlayabiliyor.

Bütün doldurulan işkembeleri düdüklü tencerenin altına yerleştirelim ve üzerine sıcak su ilavesi yapıp ocağın altını orta harlı şekilde açalım. İşkembe dolmaları pişerken güzel kokması için suyunun içerisine yarım limon kabuğu ile defne yaprağı ilave edelim. Düdüklüde kaynamaya başlayan işkembelerin kapağını kapatalım ve düdüğünü de indirip yaklaşık 1,5 veya 1 saat kadar pişmeye bırakalım. Yeteri kıvamda pişmiş olan dolmaları tencerenin içerisinden alalım ve sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.

İşkembe Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri