Biber dolması, farklı iç harçlar kullanılarak hazırlanabilir. Çiğ, kavrularak, etli, pirinçli ya da bulgurlu biber dolması içi hazırlayarak çeşitli lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz. Biber, kalori bakımından düşük bir sebze olduğu için diyet listelerinde de sıkça yer alır. Vitamin, mineral, diyet lifi ve protein bakımından da zengin olan biber, farklı çeşitlere sahiptir. Dolma olarak kullanılacak biber genelde dolmalık biber olsa da kırmızı biber ya da yeşil köy biberi de dolma yapılarak tüketilebilir. Biber, farklı sindirim problemlerine karşı iyi gelir. Kilo vermeyi kolaylaştırır, hafif vücut ağrılarını giderir, hafızaya iyi gelir, öksürük tedavisinde kullanılabilir. Migrene ve kansere karşı iyi geldiği düşünülen biber, bağışıklık sistemini de kuvvetlendiren etkilere sahiptir. Kıymalı Biber Dolması İçi İçin Gerekli Malzemeler
Kıymalı Biber Dolması Nasıl Yapılır? Pirinçler ayıklandıktan sonra süzgece alınıp bol suyla yıkanır. Yıkanan pirincin suyu süzülür. Tavaya kıyma alınıp suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Suyunu çeken kıymanın üzerine sıvıyağ eklenir. Kuru soğanın kabukları soyulup, ufak yemeklik olacak şekilde kıymaya eklenip kavurmaya devam edilir. Üzerine yıkanıp suyu süzülen pirinç eklenerek 5 dakika kadar daha kavrulur. Domatesin kabukları soyulup yine küp-küp doğranır. Biraz daha kavrulduktan sonra salça eklenir. Bir süre daha kavrulup, üzerine baharatlar, tuz ve rendelenmiş sarımsak eklenip karıştırılır. Kıymalı dolma içi hazır. Biberler doldurulabilir. Afiyet olsun. Zeytinyağlı Biber Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeler (Kavrulmuş)
Zeytinyağlı Biber Dolma İçi Nasıl Yapılır? Pirinç bol suyun altında nişastası gidene kadar birkaç defa yıkanır. Uygun bir tavanın içine sıvıyağ eklenip kızdırılır. Kızgın yağa incecik doğranmış kuru soğan eklenir. Üzerine dolmalık fıstıklar ilave edilir. Soğanların rengi değişene kadar kavrulur. Önceden yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinçler tavaya ilave edilip karıştırılır. İnce kıyılmış maydanoz, domates salçası, kırmızı pul biber, nane, karabiber ve tuz eklenir. Son olarak iç harca 1 çay bardağı kadar su eklenir. Malzemeler suyunu çektikten sonra zeytinyağlı dolma içi ocaktan alınarak dolma doldurulabilir. Afiyet olsun. Zeytinyağlı Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeler (Çiğ)
Zeytinyağlı Dolma İçi Nasıl Yapılır? Pirinçler bol suyun altında yıkanıp suyu süzülür. Süzülen pirinçler karıştırma kabına alınır. Üzerine kuru soğan ince yemeklik doğranır. Nane, kırmızı biber, karabiber, tuz, salça, limon suyu, rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz ve sıvıyağ eklenip elle homojen bir şekilde karıştırılır. Çiğ zeytinyağlı dolma içi hazır. Afiyet olsun. |
Okyanus
21 Temmuz 2024 PazarBiber dolmasının farklı harçlarla hazırlanabileceği belirtilmiş, ama ben en çok hangi çeşidi tercih etmeliyim? Kıymalı, zeytinyağlı kavrulmuş ya da çiğ olanın farkları neler acaba?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Okyanus,
Her bir dolma çeşidinin kendine has özellikleri ve lezzetleri var. Kıymalı biber dolması, genellikle daha doyurucu ve protein açısından zengin bir seçenek. İçine eklenen baharatlar ve pirinçle birlikte harika bir lezzet kombinasyonu sunar. Zeytinyağlı dolma ise daha hafif ve ferah bir alternatiftir. Soğuk olarak servis edilen bu çeşit, özellikle yaz aylarında tercih edilebilir. Kavrulmuş ve çiğ harç arasındaki fark, harcın hazırlanış şekli ve dolmanın pişme süresidir. Kavrulmuş harç, malzemelerin önceden pişirilmesiyle yapılır ve pişirme süresi daha kısadır. Çiğ harç ise tüm malzemelerin dolmanın içinde pişmesiyle hazırlanır ve daha doğal bir tat sunar. Hangi çeşidi tercih edeceğiniz tamamen damak zevkinize bağlı. Afiyet olsun!