Kaburga Dolması

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan yemekler arasında olan kaburga dolması genelde özel konuklara ve ailenin hep bir arada olduğu günlerde yapılmaktadır.

Kaburga Dolması Malzemeler

  • 1 adet kuzu kaburga
  • 1 tane kuzu ciğer
  • 3-4 tane iriliğine göre kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 4 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 7-8 su bardağı ılık su
  • 1 şeker kaşığı yenibahar
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Kaburga Dolması Yapılışı

Kaburgayı alırken kasaba dolmalık olduğunu belirtelim ve ona göre hazır olarak alalım. Eğer böyle bir imkanımız yok ise kaburgayı keskin bir bıçak ile emine olacak şekilde keselim. Bu aşamada kaburgayı keserken pilavın gireceği yerin cep şeklinde olması gerekiyor. Hazırladığımız kaburgayı bir tepsinin üzerine alalım ve iç malzemesini hazırlamaya geçelim.

Ön Hazırlık Aşaması

  • Kuş üzümlerinin eğer sapları varsa temizleyelim ve bir kasenin içerisine alıp üzerine ılık su ilavesi yapalım.
  • Kuzu ciğerinin üzerinde bulunan ince zarı da elimiz ile temizleyelim ve küp şeklinde doğrayıp bir kaseye alıp bekletelim.
  • Pirinçleri de derin bir kabın içerisine alıp üzerine sıcak su ve tuz ilavesi yapıp yarım saat kadar bekletelim.
  • Soğanları da küp şeklinde doğrayalım ve hazır hale getirelim.

İç Malzemenin Hazırlanma Aşaması

Öncelikle çok derin olmayacak bir tencere alalım ve içerisine yağ ilavesi ile birlikte dolmalık fıstıkları ekleyip kavurmaya başlayalım. Dolmalık fıstıkların rengi hafif değişince içerisinde önceden hazırladığımız soğanları ilave edelim ve bir müddet daha kavuralım. Soğanların yanına da ciğerleri ekleyelim ve suyunu çekene dek soteleyelim. Akabinde ıslattığımı pirinçleri de süzelim ve tencerenin içerisine alıp 10 dakika kadar kavuralım. Pirinçler de kavrulduktan sonra tencerenin içerisine sıcak su ilavesi yapalım ve tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakalım. Suyunu çekmiş olan pilavımızın içerisine kuş üzümlerini, baharatları ve tuzu ilave edip biraz karıştıralım.

Doldurma Ve Pişirme Aşaması

Hazırladığımız pilav harcını kaburgamızın cep şeklinde olan kısmına dolduralım. Bu aşamada kaburganın içinin çok doldurulmaması gerekiyor. Sonuçta et olduğu için pişerken kendini çekme ve küçülme ihtimali var. Çok az doldurulduğunda ise içerisine su girme ihtimali çok fazla oluyor. Yeteri kadar doldurduğumuz harcı kaburganın içerisine biraz itelim ve kenarlarını da pamuklu bir iplik ile sıkıca dikelim. Dikim aşaması oldukça önemlidir. Ne kadar sıkı dizerseniz pilavların içerisine o kadar az su girecek demektir. Pilavda zaten piştiği için içerisine fazla su almasına gerek yok. Ardından iç kısmı doldurulmuş ve kenarları dikilmiş olan kaburga dolmamızın dış kısımlarına da salça ile tereyağı sürelim ve fırın tepsinin üzerine dikkatli bir şekilde oturtalım. 200 derecelik fırında dolmamızın her tarafını kızartalım ve kızardıktan sonra tepsinin içerisine su ilavesi yapıp pişmeye bırakalım. Eğer isterseniz kaburga dolmasını tencerenin içerisinde de pişirebilirsiniz. Bunun için tencerenin içerisine yağ ilavesi yapalım ve kaburga dolasının her tarafını yağın içerisinde kızartalım. Ardından tencerenin içerisine su ilavesi yapıp yarım saat bir tarafını, yarım saat de diğer tarafını olmak üzerine toplam 1 saat içerisinde kaburga dolmasını pişirelim. Pişmiş olan kaburga dolması tarifini sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun...

Son Güncelleme : 09.12.2018 04:09:37
Kaburga Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kaburga Dolması Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kaburga Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Rüyada Biber Dolması Görmek
Rüyada Biber Dolması Görmek
Rüyada biber dolması görmek, görülen rüya hayra yorumlanmalıdır, rüyada biber dolması görmek rüya sahibinin iyi kısmetler alacağına işarettir. Rüya sahibinin günlük yaşantısında karşılaşacağı sürprizlerle karşılaşacağı ve mutlu olacağı olaylar yaşaya...
Rüyada Dolma Görmek
Rüyada Dolma Görmek
Rüyada dolma görmek, farklı sürprizler ile karşılaşılacağına, kişiyi mutlu edecek haber alınacağına işarettir. Ayrıca işle yoluna girecek ve ekonomik durum düzelecek olarak da tabir edilmektedir. Düşman karşısında galip gelineceğine ve artık yaşamın ...
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli, ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok d...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması. Çiğden zeytinyağlı biber dolması için malzemeler: ...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Rüyada Dolma Yemek
Rüyada Dolma Yemek
Rüyada dolma yemek; enerjisi düşük ve olumsuzlukların yaşanacağı bir rüya olduğunun habercisidir. Rüyada dolma yemek, rüya sahibinin stres yaşayacağı gibi rüyasına yorum yapıldıktan sonra motivasyon düşüklüğünü sağlayacak bir rüyadır. Bu yüzden rüyay...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...

 

Rüyada Biber Dolması Görmek
Rüyada Dolma Görmek
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Rüyada Dolma Yemek
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Popüler İçerik
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok ...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tari...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında s...
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Rüyada Biber Dolması Görmek
Rüyada Dolma Görmek
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019