Zeytinyağlı Kabak DolmasıZeytinyağlı Kabak Dolması, özellikle Türk mutfağının sevilen sebze yemeklerinden biridir. Kabak, hemen hemen herkesin damak tadına hitap eden, zeytinyağı ile birleştiğinde ise oldukça lezzetli bir hale gelen bir sebzedir. Zeytinyağlı Kabak Dolması, hafif ve sağlıklı bir alternatif olarak sofralarda sıkça yer alır. Kabak, çorbasından kızartmasına, kavurmasından makarnasına kadar pek çok farklı şekilde pişirilebilir. Özellikle sarımsaklı yoğurt ile birleştiğinde, kabak yemekleri daha da lezzetli hale gelir. Ancak, kabak yemekleri arasında en çok sevilen ve öne çıkan şüphesiz zeytinyağlı kabak dolmasıdır. Zeytinyağlı Kabak Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Zeytinyağlı Kabak Dolması Nasıl Yapılır?Taze kabakları güzelce yıkayın. Her birini ortadan ikiye bölün ve iç kısımlarını bir kaşık yardımıyla oyun. İç kısımlarında çekirdek kalmamasına özen gösterin. Dolmalık fıstıkları teflon tava içerisinde zeytinyağı ilave ederek kısık ateşte kavurmaya başlayın. Dolmalık fıstıklar kavrulurken, kuru soğanları ve sivri biberleri ince ince doğrayın ve tavaya ilave ederek kavurmaya devam edin. Üzerine yıkanmış pirinci ekleyin ve karışımı kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavurun. Domatesleri rendeleyin veya ince doğrayarak tavaya ekleyin. Ardından salça, kırmızı pul biber, karabiber ve tuzu ilave edin. Karışımı yaklaşık 10 dakika kadar kavurun ve üzerine su ekleyin. Bu aşamada karışımı ocaktan alın ve limon suyunu ekleyerek bekletin. Önceden oyulmuş kabakların içini hazırladığınız harçla doldurun. Kabakları, ağızları yukarı bakacak şekilde tencereye yerleştirin. Kabakların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat kadar pişirin. Zeytinyağlı Kabak Dolması servise hazırdır. Servis tabağına alın ve üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyerek servis edin. Afiyet olsun. |
Zeytinyağlı Kabak Dolması yaparken kabakların içini oyunce çok fazla ince mi olmaması gerekiyor? Böylece dolma pişerken dağılmaz demi?
Cevap yazEvet, Maviye. Kabakların içini oyarak hazırlarken çok ince olmamasına dikkat etmek önemli. Eğer kabakları çok ince oyarsanız, pişme sırasında dağılabilirler ve dolmanız istediğiniz kıvamda olmaz. Kabakların duvar kalınlığı yeterince sağlam olursa, hem dolma güzel pişer hem de dağılma riski azalır. Ayrıca, kabakların içini fazla doldurmamak da dolmanın dağılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Umarım bu ipuçları işine yarar! Afiyet olsun.