Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber dolması; ülkemizin her köşesinde sık sık pişirilen, en çok tercih edilen dolma çeşitlerinden biridir. Yöresi tam olarak bilinmediği gibi özellikle çok pişirildiği belirli bir bölgede yoktur. Yeni ülkemizin her köşesinde aynı derecede bilinen biber dolması; ev hanımlarının akşam yemeklerindeki vazgeçilmez tariflerindendir. Neden bu kadar çok tercih edilen bir tarif olduğu bilinmese de son derece basit ve lezzetli olmasından dolayı, kimse bunu araştırmaya bile ihtiyaç duymamıştır. Hepimizin de bildiği gibi; biber dolması Türk insanı için yaprak dolmasıyla beraber banko tariflerden biri olmuştur. Ayrıca o kadar basit ve o kadar sade bir tariftir ki; temel seviyede mutfak bilgi olanlar bile hiç zorlanmadan biber dolması pişirebilirler. Yazının devamında da bu vazgeçilmez tat biber dolması için gerekli malzemelerden ve adım adım biber dolması tarifinin hazırlanışından bahsedilmiştir.

Biber dolması için gerekli malzemeler
  • 10-12 adet dolmalık biber
  • 200-250 gram kıyma
  • 3 adet domates
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 3 çay bardağı piriç
  • 1 adet soğan
  • Nane
  • Karabiber
  • Tuz
  • Pul biber
  • Su
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 3-5 kişilik standart servis yapılacağı var sayılarak yazılmıştır. Dah az veya daha çok kişiye servis yapacak olanların malzeme miktarlarını orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Biber dolması tarifi nasıl yapılır?
  • Biber dolması tarifine başlamadan önce; birçok malzemenin tarife uygun bir hale getirilmesi için birtakım işlemler yapılması gereklidir. Öncelikle soğan ve domatesler kavrulmaya uygun bir şekilde dilimlenerek ince ince kıyılmalıdır. Soğan ve domateslerin kıyılmasında özenli davranılmalı, parçalar elden geldiğince küçük olmalıdır. Aksi takdirde az pişme vb. Sorunlarla karşılaşılabilir ve bu durum da biber dolmasının tadını bozabilir. (Domateslerin küçük birer parçası ileriki adımlarda doldurulan biberlerin ağzını kapatmak için kullanılacaktır.) Soğan ve domateslerden sonra pirinçlerin de suda yıkanması ve sonrasında süzülerek dinlenmeye bırakılması gereklidir. Son olarak dolmalık biberlerin de tepelerinden bir parça kesilerek açılması ve içinin çekirdeklerden vs. Kısımlardan arındırılarak boşaltılması gereklidir. İleriki aşamalarda görüleceği gibi hazırlanacak olan biber dolması harcı, bu dolmaların içine doldurulacaktır.
  • Yukarıdaki işlemler gerçekleştirildikten sonra biber dolması tarifine başlanabilir. İlk olarak biber dolması harcının hazırlanması gereklidir. Bunun için kavurmaya uygun bir tava seçilir ve içine yeterli miktarda sıvı yağ dökülür. Seçilen tava yeterince büyük olmalıdır, çünkü biber dolması harcının hazırlanması sırasında birçok malzeme bu tavaya atılacaktır. Sıvı yağ yeterince kavrulduktan sonra önceden kesilmiş olan soğanlar tavaya atılır ve kavurmaya başlanır. Soğanların kavrulduğunun işareti renklerinin değişmesidir. Kavrulan soğanlar pembeleşecek ve kokusu dışarı doğru sinecektir. Soğanlarda bu işaret görüldükten sonra önceden hazırlanan 200-250 gram kıyma da tavaya atılarak biber dolması harcının hazırlanmasına devam edilir.
  • Kıyma da yeterince kavrulup soğanlarla özleşince 2 yemek kaşığı salça tavaya atılır ve kokusu çıkıncaya kadar karıştırılarak kavurma işlemine devam edilir.
  • Salça için yeterli bir süre beklendikten sonra dilinlenmiş domateslerden bir tanesi de bu tavaya atılarak onların da kavrulması beklenir. Pul biber ve tuz da birer tutam tavaya eklenerek bir süre daha kavurmaya devam edilir. Son olarak yıkanıp süzmeye bırakılan pirinçler de bu karışıma atılarak kavrulur. Bu şekilde kavurma işleminden sonra 2-3 çay bardağı ılık su tavaya eklenerek biber dolması harcı kapalı bir tencerede pişmeye bırakılır. Harç yeterince piştikten sonra ateşten alınarak karabiber, nane, vb. Tercihe bağlı baharatlar eklenerek karıştırılır ve karışımın iyice homojen olarak baharatları sindirmesi sağlanır. Böylece biber dolmasının doldurulacak kısmı tamamlanmıştır. Sırada bu biber dolması harcının biberlere doldurulması vardır.
  • Biber dolması harcı yukarıdaki adımlarda anlatıldığı gibi hazırlandıktan sonra kaşık vs. Gereç yardımıyla biberlerin içine doldurulur. Yalnız doldurulurken biberlerin tepesinde boşluk bırakılmalıdır. Çünkü bu boşluklara yazının başında bahsedildiği gibi dilimlenen domateslerden parçalar konacaktır. Bu şekilde hazırlanan biber dolmaları ayrı bir tencereye düzgünce dizilir. Böylece biber dolmasının kabası tamamlanmıştır. Geriye sadece sosunun hazırlanarak pişirilmesi kalmıştır.
  • Biber dolması sosunu hazırlamak için 1-1,5 yemek kaşığı salça, biber dolması harcının hazırlandığı tencereye konur; üzerine birer tutam tuz ve pul biber de eklenir ve 3 su bardağı su eşliğinde kavurmaya kavurmaya başlanır. Biber dolması sosunun hazırlanışı sırasında özenli davranılmalı; karışımın iyice özleşerek homojen bir hal alması sağlanmalıdır.
  • Biber dolması sosu da bu şekilde hazırlandıktan sonra biber dolmalarının olduğu tencereye her noktaya eşit dağılacak şekilde dökülür.
  • Bütün kısımlar bu şekilde birleştirildikten sonra tencerenin kapağı kapatılır ve biber dolmaları kısık ateşte pişmeye bırakılır.
  • Piştikten sonra biber dolmaları yeterince soğuyunca tabaklara konur ve servis edilir.
  • Biber dolması tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri