Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan dolması, patlıcan sevenlerin favorileri arasında olan bir dolma çeşididir. Bilhassa çekirdeksiz ve koyu renkli patlıcanların dolması bir harika olmaktadır. Patlıcan alırken dış renginin oldukça koyu olmasına ve yumuşak olmasına dikkat edelim bu önemli bir püf noktasıdır. Sert patlıcanların iç kısımların da çok fazla ve kalın çekirdekler olduğu için patlıcanları eliniz ile kontrol ederek almanızı tavsiye ederiz.

Patlıcan Dolması Malzemeleri
  • 1 kg patlıcan
  • 200 gr dana kıyma
  • 5-6 kaşık ay çiçek yağı
  • 1 tane orta boy kuru doğan
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 3 diş sarımsak
  • 2 tane küçük boy veya bir tane büyük boy domates
  • 1 kahve kaşığı biber salçası
  • 1 kahve kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 kahve kaşığı kuru nane
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • 1 tutam ince kıyım yapılmış maydanoz
  • 2 su bardağı kaynar su
Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle seçerek aldığımız patlıcanların kabuklarını pijama gibi keselim ve patlıcanlar çok uzun ise üç eşit parçaya bölerek yıkayalım. Ardından patlıcanların iç kısımlarını bir oyacak ile oyarak çıkartalım. Çıkarttığımız patlıcan içlerini bir tabağın içerisine alalım ve daha sonra kullanmak için bir kenara kaldıralım. (Ayırdığımız patlıcan içlerini içli gözleme, patlıcan kavurması veya sebzeli çorba yaparken kullanabiliriz.)

İçleri oyulmuş olan patlıcanların kararmaması için tuzlu suyun içerisine alalım ve iç harcı hazırlayana dek bekletelim. Akabinde kıymayı bir kabın içerisine alalım ve üzerine kuru soğanlar ile sarımsakları rendeleyip karıştıralım. Tuzu, karabiberi ve kırmızı pul biberi iç harcın bulunduğu malzemeye katalım ve iyice yoğuralım. Ardından maydanozu su ile yıkayıp yapraklarını ince kıyım yapalım ve malzemelerin yer aldığı kabın içerisine alalım.

Pirinci ve bulguru bir kevgirin içerisine alalım ve ılık suyun altında iyice yıkadıktan sonra kıymalı harcın bulunduğu kabın içerisine alalım ve kaşık ile karıştıralım. Domates salçasını, biber salçasını ve kalan malzemeleri karışıma ekledikten sonra iç malzemeyi parmak uçlarımız ile yoğuralım. Suyun içerisinde beklettiğimiz patlıcanları duru su ile yıkayalım ve ardından havlu peçete ile kurulayıp iç harçtan bir yemek kaşığı ilave edelim. Bütün patlıcanları bu şekilde doldurduktan sonra karnıyarık tenceresinin içerisine dizelim ve tencerenin kenarından 2 su bardağı kadar kaynar su ilavesi yapıp dolmaları pişmeye bırakalım. Patlıcan dolmaları yarım saat kadar piştikten sonra tencerenin kapağını açmadan 10 dakika kadar tencereyi bir beze sarıp dinlendirelim. Dinlendirdiğimiz patlıcan dolmalarını servis tabaklarına alalım ve yanlarına birer yemek kaşığı yoğurt ilavesi yapıp servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma

Güncel

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Katıklı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori?

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kulaktan Dolma Tarifler ve Malzemeleri

Kulaktan Dolma Tarifler ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri