Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Dolması

Fırında tavuk dolması, özel günlerin vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle fırında pişiriliyor olması yemeğe ayrı bir lezzet katmaktadır. Fırında tavuk dolmasını sevdiklerinizin bir arada olduğu dönemlerde hazırlayabilirsiniz. İçerisinde pirinç olması nedeniyle doyurucudur ve herkesin hoşuna gidecek niteliktedir.

Fırında Tavuk Dolması Malzemeleri

  • 1 adet orta büyüklükte tavuk
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 5 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Fırında Tavuk Dolması İç Malzemeleri

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tane haşlanmış tavuk ciğeri
  • 3 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı margarin
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Köri, yenibahar ve karabiber

Fırında Tavuk Dolması Üzerine Sürmek İçin

  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı toz şeker

Fırında Tavuk Dolması Garnitür

  • 250 gr haşlanmış mantar
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 1 çay bardağı haşlanmış ve küp doğranmış havuç

Fırında Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?

Tavuğu ilk olarak iyice temizleyin ve bol suda yıkayıp bir tencerenin içerisine oturtun. Tavuğun üzerine 2 yemek kaşığı limon suyu ile 5 su bardağı su ekleyin ve ocağın altını açıp kaynamaya bırakın. Tavuklar parçalanmayacak şekilde haşlandıktan sonra tencereden çıkarın ve bir tepsinin üzerine yerleştirip soğumasını bekleyin. Tavuk soğurken diğer taraftan da iç malzemesini hazırlamaya geçin.

İç malzemeler; Ayrı bir tencere alın ve içerisine yağı koyup eritin. Erimiş olan yağın içerisine ilk önce doğranmış soğanları ve hemen ardından dolmalık fıstıkları ekleyip kavurun. Karışım hafif pembeleşince içerisine yıkanmış pirinçleri ekleyin ve kavurma işlemini bir müddet daha sürdürün. Pirinçler birbirini tutup bırakınca içerisine haşlanmış olan tavuğun suyundan ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Pirinçler suyunu çekince tencerenin kapağını açın ve baharatlar ile kuş üzümlerini yemeğin içerisine katıp karıştırın. Haşlanmış olan tavuk ciğerini de çok küçük şekillerde doğrayın ve pilavın içerisine ekleyip çok hafif karıştırın.

Doldurma aşaması; Soğumuş olan tavuğu cam bir tepsinin içerisine alın ve hazır hale getirdiğiniz iç malzemeyi tavuğun karın kısmından doldurmaya başlayın. Malzemeler tavuğun içerisine girdikten sonra tavuğun doldurulan kısmını bir iplik ile dikin ve iç malzemenin dışarıya çıkmasını engelleyin. Bu aşamada kürdan da kullanabilirsiniz.

Üzeri için; Öncelikle fazla derin olmayacak bir kâse alın ve içerisine yoğurdu, salçayı, şekeri ekleyip karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı fırça ile tavuğun her tarafına sürün ve bütün işlemi biten tavuk dolmasını fırına gönderin. Tavuğun her tarafı nar gibi kızarıncaya kadar tavuğu fırında pişirin. Son olarak pişmiş olan tavuk dolmanızın her tarafına garnitür serpiştirin ve sunum yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri