Fırında Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Fırında Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında biber dolması, fırının sıcaklığı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok kişi biber dolmasını soslu veya tencerede sulu olarak hazırlamaktadır. Ancak fırında yapıldığında lezzeti bir kat daha artar ve sevmeyenlerin bile keyif alarak tükettikleri bir lezzet haline gelir. Son zamanlarda oldukça popülerleşen bu leziz ve doyumsuz tada sahip fırında biber dolmasının tarifine geçelim. Şimdiden afiyet olsun.

Fırında Biber Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 15 tane dolmalık biber (Küçük olunca daha lezzetli oluyor)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 küçük fincan bulgur
  • 300 gr az yağlı kıyma
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 20 gr tereyağı
  • 20 gr margarin
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 şeker kaşığı sumak
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 1 tutam ince kıyım yapılmış maydanoz

Fırında Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle biberlerin iç kısımlarını temizlemek için baş parmağınız ile dolmaların sap kısımlarından iç kısımlarına doğru hafifçe bastırın ve eliniz ile sapından tutup çekin. Eğer kolaylık olsun diyorsanız bir bıçak yardımı ile biberlerin baş kısımlarını kesin ve iç kısımlarında bulunan tohumları aşağıya doğru silkeleyin. Ardından biberleri bol su ile yıkayıp bir kevgirin üzerine alarak sularının süzülmesi için bir kenarda bekletin.

Soğanların kabuklarını soyduktan sonra ince kıyım yapın ve bir karıştırma kabının içerisine ilave edin. Ardından kıyım yapılmış soğanların üzerine bir tatlı kaşığı tuzu ekleyin ve eliniz ile ovun. Üzerine 300 gr az yağlı kıymayı, 1 çorba kaşığı domates salçasını, 1 tatlı kaşığı biber salçasını ve baharatları da karıştırma kabının içerisine alarak karıştırın. Bulguru ve pirinci bir süzgecin içerisine alıp suyun altında yıkayın. Yıkanmış olan pirinç ile bulguru da karıştırma kabına alın ve maydanozu da yıkayıp doğrayın. Maydanoz ile sıvı yağı ve rendelenmiş sarımsakları da diğer harçların yanına alarak parmak uçlarınız ile çok hafif şekilde yoğurun. Bütün malzemeler ile birleşmiş olan dolma harcını güzel bir şekilde karıştırın.

Hazır hale gelmiş olan iç malzemeyi biberlerin yarısına gelecek şekilde doldurun ve bir tencerenin içerisine dizin. Bütün biberler tencerenin içerisine dizildikten sonra tencerenin içerisine bir bardak sıcak su ile açılmış margarini ve tereyağını dolmaların üzerine gezdirin ve ocağın altını orta ateşte açın.

Dolmaların suyu kaynayınca ocağın altını kısın ve suyunu çektikçe pişene kadar dolmaların üzerine su ilavesi yapın. Dolmalar tamamen piştikten sonra tencerenin içerisinden bir fırın tepsisinin üzerine alıp dizin. Fırının ayarını 200 dereceye getirin ve biberleri fırına gönderip üzerleri kızarana dek pişirin. Fırında biber dolmaları kızardıktan sonra fırından alın ve sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etsiz Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri