Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum kadayıf dolması, Yöresel bir lezzet olan Erzurum kadayıf dolması, ceviz ile kadayıfın muhteşem buluşmasının tadıdır. Bugün başta Erzurum olmak üzere tüm Türkiye'de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde tanınmaya başlandı. Yapılışı kolay bir tatlıdır ancak yapılan her işte olduğu gibi her iş gibi bunun da çeşitli püf noktaları var. Erzurum kadayıf dolması yumurta ile kızartılması nedeniyle ağır bir tatlı olarak görülse de yenildiğinde hafif olduğu hemen fark edilir. Kadayıfı seviyorsanız ve farklı bir tatmak istiyorsanız bu lezzet tam da size göre şimdiden hem kolay gelsin hem de afiyet olsun.

Erzurum kadayıf dolması için malzemeleri
  • 400 gr. Yaş taze kadayıf
  • 2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Şurup için
  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1-2 damla limon suyu
Kızartmak için
  • 5 adet yumurta
  • Kızartmak için bol miktarda sıvı yağ
Erzurum kadayıf dolma Nasıl Yapılır?

Tencerenize şekeri koyduktan sonra üzerine suyunu ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynayan şerbete birkaç limon suyunu damlattıktan sonra birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın ve bir kenara soğuması için bırakın.

Kadayıfların taze olduğuna emin olduktan sonra sarılması için tel tel açılması gerekmektedir. Açılan kadayıfları dikdörtgen şeklinde hazırlayın. Belki biraz zor gelecek bu kısım ama gerekirse bıçak yardımıyla da şekil verebilirsiniz. Hazırlanan kadayıfların ortasına cevizi bolca koyun ve katlayarak yaprak sarması gibi sarın. İç kısımlarını içe alarak sarmaya özen gösterin. Ayrıca çok sıkı ya da çok gevşek sarmamaya da gayret edin. Yoksa kenarlarından cevizler düşebilir ve yağda dağılabilir. Sıkı olması halinde de hamur kalabilir. Birkaç denemeden sonra eliniz alışacak ve daha kolay saracaksınız. Bu işleme kadayıflar bitene kadar devam edin. Bütün kadayıfları sarma işlemi bittikten sonra büyükçe bir tavaya bolca sıvı yağ koyup ocağın altını açarak yağı kızdırın.

Ayrı bir kâseye yumurtaları kırarak iyice çırpın. Yağ kızdıktan sonra yaptığınız kadayıf dolmasını yumurtaya batırıp kızgın yağa atın. Yağın kadayıf dolmalarının üzerini kaplaması önemlidir. Pişen kadayıfları çatal batırmadan yağdan çıkartın ve şerbetin içine atın.

İsteğe göre yenilirken üstüne ceviz, fındık, fıstık, Antep fıstığı ile süsleme yapabilirsiniz. Ayrıca kaymak veya dondurma ile de servis edebilirsiniz. Erzurum kadayıf dolmasının tamamını hemen tüketemezseniz muhafaza ederken buzdolabına koymayınız. Oda sıcaklığı yeterli olacaktır. Ayrıca yerken ısıtmanıza da gerek yoktur.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma

Güncel

Katıklı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri