Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek, günümüzde her bölgede yapılmaktadır. Ancak Gaziantep ilinde yapılan mumbar daha bir lezzetli ve farklıdır. Mumbar dolması özellikle koyun ve kuzunun ince bağırsağından yapılmasına rağmen, günümüzde kalın bağırsakla da hazırlanmaktadır. Ancak ince bağırsakla hazırlanan mumbar dolması, oldukça lezzetli olması nedeniyle tercih edilmektedir. Bugün bu lezzetli ve hazırlanışı bir hayli zor olan yemeği birlikte hazırlamaya ne dersiniz? Şimdiden ellerinize sağlık sevgili arkadaşlar. Mumbar Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Terbiyesi İçin
Mumbar Dolması Nasıl Yapılır?Mumbar dolmasını hazırlamaya öncelikle çukur bir tencereye su ekleyip kaynamaya bırakarak başlayalım. Ardından 2 adet kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra küçük küpler şeklinde yemeklik doğrayarak karıştırma kabımızın içine alalım. Soğanların üzerine 1 su bardağı pilavlık bulguru ve yıkayarak süzdürdüğümüz 1 su bardağı pirinci ilave edelim. Ardından üzerine 250 gr kıyma, 1 çorba kaşığı domates ve biber salçaları, yarım demet incecik kıyılmış maydanoz, 2'şer çay kaşığı yenibahar, karabiber, kırmızı toz biber, kişniş, kuru nane ve yeteri kadar tuz ilave ederek iç harcımızı iyice karıştırarak harmanlayıp bir kenarda beklemeye bırakalım. Daha sonra 2 adet kuzu mumbarı yani bağırsakları temizlemek için bağırsakların bir ucundan musluğa tutarak, içinden bol su geçirerek mumbarı iyice temizleyelim. Temizlendiğinden emin olduktan sonra bir örgü şişi yardımıyla bağırsakları çevirerek ters düz edelim. Ardından bağırsakları kesme tahtasında bir bıçağın kesmeyen kısmı ile kazıyarak iyice temizleyelim ve bu uygulama esnasında bağırsakları sık sık musluğun altına tutarak kazınan yerleri güzelce yıkayalım. Bağırsağın iyice temizlendiğinden emin olduktan sonra tekrar musluğun altına alarak 2-3 kez durulayarak bir süzgecin içine alarak mumbarları süzülmeye bırakalım. Ardından süzülen mumbarların açık olan bir ucunu içe doğru kıvırarak hazırladığımız iç harcımızdan koyarak işaret parmağımızın yardımıyla ittirerek fazla sıkı olmayacak şekilde dolduralım. (Fazla sıkı ve tıka basa doldurulduğunda pişerken mumbar patlayabilir.) Ardından dolan bumbarın her iki ucunu da steril bir mutfak ipi yardımıyla sıkıca bağlayalım. Daha sonra hazır hale gelen mumbar dolmasını geniş bir tencereye döşeyelim ve üzerine 4-5 su bardağı kadar kaynatılmış su ilave ederek kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Mumbarların pişerken patlamaması için bir çatal yardımıyla üzerlerine birkaç delik açalım. Küçük bir tavanın içine 2-3 çorba kaşığı tereyağı ilave ederek eritip üzerine 1 tatlı kaşığı biber salçası ekleyerek kavuralım. Üzerine yarım çorba kaşığı kuru nane ve 2-3 diş ezilmiş sarımsak ekleyip yeteri kadar tuz ilave ederek hazırladığımız terbiyeyi mumbar dolmasının üzerine gezdirerek dökelim. Hazır hale gelen mumbar dolmamız suyunu çekerek piştikten sonra ocaktan alarak ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servise sunalım. Afiyet olsun. |
Mumbar dolmasını yaparken bağırsakları temizlemede zorlandım, sizce başka bir yöntemi var mı? Ayrıca, dolmanın pişerken patlamaması için başka ne gibi önlemler alabilirim?
Cevap yazNecla Hanım,
Bağırsakları temizlemek gerçekten zor bir iş olabilir. Başka bir yöntem olarak, bağırsakları birkaç kez bol tuzlu suyla ve limon suyu ile iyice yıkayabilirsiniz. Bu, hem kokuyu alır hem de bağırsakların daha iyi temizlenmesini sağlar. Ayrıca, bağırsakların iç kısımlarını ters çevirip temizlemek de işinizi kolaylaştırabilir.
Dolmanın patlamaması için ise şu önlemleri alabilirsiniz:
1. Dolmaları çok sıkı doldurmamaya dikkat edin. Pışerken iç malzemenin genleşmesine yer bırakın.
2. Dolmaları pişirirken üzerine bir tabak kapatın, bu şekilde hareket etmelerini engelleyebilirsiniz.
3. Pışirme sırasında kısık ateşte ve yavaş yavaş pişirmeye özen gösterin.
Umuyorum ki bu tavsiyeler işinize yarar ve mumbar dolmanız kusursuz olur. Kolay gelsin!