Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı dolma, et kullanılmadan hazırlanan dolmalara Türk mutfağında yalancı dolma ismi verilir. Lahana, sarma, patlıcan, patates, soğan gibi birçok farklı sebze yalancı dolma yapımında kullanılır. Yalancı dolmanın ana malzemeleri kuru soğan, pirinç ve zeytinyağıdır. Dolmalık fıstık ve kuş üzümü yalancı dolma yapımında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yine tercihe bağlı olarak baharat ve tuz yalancı dolmaya tat vermek için kullanılan malzemelerdendir.

Yalancı Dolma İçin Gerekli Malzemeleri
  • 250 gram salamura yaprak
  • 2 su bardağı pirinç
  • 6-7 tane orta boy kuru soğan
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 bağ dereotu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Nane
  • 2 adet limon
Yalancı Dolma Nasıl Yapılır?

Yalancı dolma için kullanılacak salamura yapraklar bol su ile yıkandıktan sonra, tuzunu atması için yarım saat kadar sıcak suda bekletilir. Pirinçler ayıklandıktan sonra birkaç el çeşmenin altında akan suda yıkanır.

Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra yemeklik olacak şekilde uygun bir kabın içine doğranır. Ardından bol su ile yıkanıp süzülen pirinçler doğranan soğanların üzerine eklenir. Maydanoz, dereotu yıkandıktan sonra incecik kıyılarak pirince ilave edilir. Ardından tuz, toz şeker, karabiber ve yarım su bardağı yağ ilave edilerek el ile iyice karıştırılır.

Yıkanan yaprakların parlak kısmı altta kalacak şekilde tezgâha serilir. Hazırlanan içten yeteri kadar yapraklara ilave edilerek sarılır. Tüm yapraklar bitene kadar sarılan yapraklar bir kenarda biriktirilir. Sarma işlemi tamamlandıktan sonra uygun bir tencerenin tabanına kullanılmayan yapraklar döşenir. Yaprakların üzerine ince dilimlenmiş limon sıralanır. Sarılan dolmalar tencereye dik olarak sıralanır. Yarım su bardağı sıvıyağ, 1 adet limon suyu ve 3-4 su bardağı sıcak su bir kabın içinde karıştırılarak dolmaların üzerine dökülür. Tencerenin ağız kısmı porselen bir tabak ile kapatıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte yarım saat kadar pişirilir. Pişen dolma ocaktan alındıktan sonra soğumaya bırakılır. Ardından büyük bir servis tabağına ters çevrilerek çıkartılarak, dolmaların üzerindeki limon dilimleri ve yapraklar temizlenir. Yalancı dolma servis için hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Etli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Etli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri