Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Pazı Dolması

Pazı Dolması

Pazı dolması, yanında sarımsak yoğurt ve pişerken üzerine ilave edilen özel sosu ile harika bir dolma türüdür. Özellikle pazıyı okul çağındaki çocukları haftada en az iki kere yedirmek gerekiyor. Pazının içerisinde yer alan etken maddeler çocukların gelişimine, beyin fonksiyonlarını ilerletmelerine ve genel sağlıklarına katkı sağlıyor.

Pazı Dolması Malzemeleri

  • 1 bağ iri yapraklı pazı
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 6-7 su bardağı su (Pazıları haşlamak için)
  • 3-4 damla limon suyu

İç Harcı için

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 diş sarımsak
  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 1 tane olgun domates (Arzuya göre)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 1 şeker kaşığı sumak
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı yeni bahar
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 fincan saf zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 şeker kaşığı kırmızı toz biber
  • Küçük fincan dövülmüş ceviz içi

Özel Sosu

  • 4 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 şeker kaşığı pul biber, nane, karabiber
  • 1 kaç damla limon suyu, 1 şeker kaşığı nar ekşisi
Servis Önerisi

1 kâse sarımsaklı veya sarımsak ilavesiz yoğurt ve üzerine serpiştirmek için pul biberi.

Pazı Dolması Nasıl Yapılır?

Pazı yapraklarını öncelikle çeşmenin altında bul su ile yıkayın ve saplarını eliniz ile kopartıp bir kevgirin üzerine yerleştirin. Ayırdığınız pazı saplarını daha sonra çorba yapımında, omlet yapımında veya sadece kavurmasını yaparak kullanabilirsiniz. Ocağın üzerine uygun büyüklükte bir tencere alın ve içerisini yarısına kadar su ile doldurun. Ocağın altını yüksek ateşte açın ve suyu kaynamaya bırakın. Ardından kaynayan suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz serpiştirin ve pazı yapraklarından 5-6 tane kaynar suyun içerisine atıp hemen geri çekin. Suyun içerisinden alınan pazıların yerine yenileri eklenir ve bu şekilde bütün pazılar sıcak su hafif şekilde haşlanmış olur. Bütün pazılar haşlandıktan sonra bir tepsinin üzerine dizin ve soğumaya bırakılır. Pazı yaprakları soğurken siz de bu arada iç harcı yapmaya geçebilirsiniz.

Pirinçler bol su ile yıkandıktan sonra yağ ilavesi yapılmadan iç harcın yapılacağı tencerenin içerisine alın ve kısık ateşte renkleri dönene dek kavurun. Rengi dönen pirinçlerin üzerine sıvı yağı ekleyin ve kavurma işlemine birkaç dakika daha devam edin. Domates salçası, rendelenmiş bir tane olgun domates, biber salçası ve baharatları pirinçlerin bulunduğu tencereye alın ve karıştırın. Ardından sarımsak ve soğan yemeklik şekilde doğrayıp harcın içerisine alın ve sürekli karıştırarak karışımı 2 dakika ocağın üzerinde harmanlayın. Hazır hale gelmiş olan pazı dolmasının iç hazcını soğutmak için ocağın üzerinden alın ve serin bir yere kaldırın. Soğuması için bekletilen harcın içerisine küçük bir fincan ölçüsünde ceviz ilavesi yapın ve kaşıkla ters düz yaparak harcı karıştırın.

Diğer taraftan bir kenar da beklettiğimi pazı yapraklarından yırtık veya bozuk olanlarından birkaç tanesini alın ve dolmaların pişeceği tencerenin içerisine dizin. Ardından bir tane pazı alıp kenar kısmına iç harçtan ilave edin ve sarın. Eğer pazıların yaprakları çok büyük ise ortadan ikiye kesip doldurma işlemini bu şekilde gerçekleştirin. Bütün pazılar doldurulduktan sonra tencereye dizin ve üzerine dökmek için sosunu hazırlamaya geçin.

Sos için verilen malzemeleri bir kabın içerisinde buluşturup karıştırın ve tencerede bekleyen pazıların üzerine dökün. Sosunu döktükten sonra tencerenin içerisine dolma taşı veya düz bir servis tabağı yerleştirip yemeği pişmeye bırakın. 15-20 dakika kadar ocağın üzerinde pişen dolmaları soğuduktan sonra servis tabaklarına alın ve üzerine yoğurt gezdirerek sunum yapın.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 21:21:48
Pazı Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Pazı Dolması Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Pazı Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması.Çiğden zeytinyağlı biber dolmasıiçin malzemelerYarım kil...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Hanım biber dolmasını soslu veya tencerede sulu olarak hazırlanmaktadır. Ancak fırında yapıldığı zam...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Benim uyguladığım ve çok beğendiğim tarifi veriyorum size. Tarifte nar ...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yakl...

 

Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori?
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Etsiz Biber Dolması
Biber Dolması İçi
Pirinçli Biber Dolması
Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan, gerek ana yemek olarak sunulan, gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek...
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere h...
Kıymalı Biber Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolm...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024