Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kara Lahana Dolması

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yaklaşık olarak 230 kaloriye eş değer olduğu için yanında ekmek tüketmenizi pek tavsiye etmeyiz. Şayet bir dilim ekmek ile bir porsiyon kara lahana dolması ve üzerine birkaç kaşık sarımsaklı yoğurdun toplam olarak kalorisi 430 civarında olmaktadır. Bu kalori sizi korkutmasın bir porsiyon kara lahana dolması sizin gün boyu tok kalmanıza neden olacaktır.

Kara Lahana Dolması Malzemeleri

  • 3-4 bağ kara lahana
  • 250-300 gr az yağlı kıyma
  • 1 su bardağı kırık pirinç
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 1 orta boy tane domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 kahve kaşığı acı biber salçası
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1-2 diş iriliğine göre sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • Yeteri kadar sofra tuzu

Sosu için

  • 1 çorba kaşığı hakiki tereyağı
  • 1 kahve kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığının yarısı kadar tuz
  • 2 su bardağı kaynar su

Kara Lahana Dolması Nasıl Yapılır?


Kara lahana dolması için ilk olarak pazardan veya marketten aldığımız kara lahanaların sap kısımlarını keselim ve bol suyun altında iyice yıkayalım. Lahanalar ıspanaklar gibi yetiştiği için biraz çamurlu veya topraklı olabiliyor. Ardından derin bir tencerenin içerisine su ilavesi yapalım ve su kaynamaya başladığında saplarını kestiğimiz kara lahanaları suyun içerisine ilave edelim ve birkaç dakika kadar haşlayıp bir kevgir ile kara lahanaları sıcak suyun içerisinden çıkarıp suyunu süzmesi için bekletelim.

İç harcı hazırlamak için kıymayı derin olmayacak ama büyük olacak bir karıştırma kabının içerisine alalım ve üzerine soğanları rendeleyip yoğuralım. Kıymanın rengi hafif kararınca tuz, baharat, rendelenmiş sarımsak, biber salçası ve domates salçası ekleyip karışımı iyice yoğuralım. Sonrasında maydanozların saplarını ayıralım ve yaprak kısımlarını suyun altında yıkayıp ardından ince kıyım yapalım ve kıymalı harcın içerisine boşaltalım. Nar ekşisini, bir tane kabuğu soyulmuş ve ince doğranmış domatesi, bol suyun altında yıkanmış bulgur ile pirinci de iç harcın bulunduğu karıştırma kabına alıp güzel bir şekilde parmak uçlarımız ile iyice yoğuralım ve dinlenmesi için buzdolabına kaldırıp 5-10 dakika kadar bekletelim.

Kara lahanaları sarmak için bir tane kara lahananın damarlı kısmı üste gelecek şekilde tezgâhın üzerine alalım ve keskin bir bıçak yardımıyla lahananın damarlı kısmını dikkatli bir şekilde kesip atalım. Ardından kara lahananın baş kısmına yani saplarını koparttığımız yere bir tatlı kaşığı kadar iç harçtan ilave edelim ve yanlara doğru harcı yayalım. Lahananın yanlarından içe gelecek şekilde hafif parçalar alalım ve rulo şeklinde sarıp bir düdüklü tencerenin içerisine alalım. Bütün kara lahanaları aynı şekilde sarıp düdüklü tencereye rast gele dizelim ve ayrı bir tavanın içerisine tereyağı ile salçayı alıp hafif şekilde kavuralım. Tavanın içerisine 1-2 su bardağı kadar su ilavesi ile tuz serpiştirelim ve sosu tencerenin içerisine dökelim. Sosu ile birleşen kara lahana dolmasını kısık ateşin üzerinde yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim ve sıcak olarak sunum yapalım.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 13:29:11
Kara Lahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kara Lahana Dolması Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kara Lahana Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması.Çiğden zeytinyağlı biber dolmasıiçin malzemelerYarım kil...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Hanım biber dolmasını soslu veya tencerede sulu olarak hazırlanmaktadır. Ancak fırında yapıldığı zam...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Benim uyguladığım ve çok beğendiğim tarifi veriyorum size. Tarifte nar ...
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber dolması içerisine konulan malzemeye göre kalori oranı değişmektedir. Biber dolması kaç kalori ...

 

Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori?
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Etsiz Biber Dolması
Biber Dolması İçi
Pirinçli Biber Dolması
Popüler İçerik
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan, gerek ana yemek olarak sunulan, gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek...
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere h...
Kıymalı Biber Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolm...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024